Regeringen går til kamp mod regeltyranni

Regeringen vil fjerne bureaukrati for landets foreninger med otte initiativer, som er første nedslag i et større opgør mod unødvendige regler. Målet er at gøre det lettere at være forening.

Pressemeddelelse
Nyhed
15.08.2024

Regeringen sætter nu gang i et fuldtonet opgør med de alt for mange regler, der spænder ben for frivillige og foreninger landet over. Regeringen har otte initiativer, som skal gøre det lettere at være forening. Det handler bl.a. om lempeligere brandregler, børneattester og flerårige tilladelser, så det ikke længere er så bøvlet at afholde tilbagevendende arrangementer. Regeringen vil også nedsætte et partnerskab af organisationer fra det frivillige foreningsliv, som skal komme med anbefalinger til, hvordan flere regler kan forenkles eller helt fjernes.

Initiativerne er første bølge i en større indsats, der skal gøre det lettere at være aktiv i en forening, da de nuværende regler kan være bøvlede og bureaukratiske. Målet er at fremlægge et ambitiøst samlet udspil på baggrund af anbefalingerne fra partnerskabet.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

"Foreningerne og de frivillige ildsjæle udgør fundamentet under vores demokrati. Derfor er det hovedrystende, at mængden af skrankepaveri og papirnusseri er blevet så voldsomt, at det truer de frivilliges engagement. Vi har alt for længe talt om, at vi skal gøre op med de mange regler, der spænder ben for det frivillige arbejde. Nu er det tid til handling. Derfor sætter regering gang i en bred og markant indsats, hvor vi skal hele vejen rundt for at nedbryde regeltyranniet. Allerede nu går vi i gang med blandt andet at gøre det lettere at holde f.eks. markeder og små festivaller og rydde ud i tilladelser og papirarbejde for arrangementer, der holdes hvert år.”

Erhvervsminister Morten Bødskov siger:

”Vores stærke foreninger er noget af det mest danske, der findes. Derfor skal vi give dem de bedst mulige vilkår. Vi styrker adgangen til en bankkonto og fjerner nogle af de byrder, der har gjort det svært for de mange ildsjæle, som får foreningerne til at køre rundt. Samtidig går vi selvfølgelig ikke på kompromis med, at man ikke skal kunne snyde og hvidvaske. Det er en klar prioritet for den her regering at rydde op i bøvl og bureaukrati, og nu tager vi for alvor fat.”

Minister for byer og landdistrikter, kirkeminister og minister for nordisk samarbejde Morten Dahlin siger:

”Jeg er glad for, at vi med indsatsen nu forbedrer rammerne for landets mange foreninger, der hver dag er med til at sikre stærk sammenhængskraft i hele landet. Mange foreninger kæmper med bøvl og bureaukrati, for eksempel når de hvert år skal søge de samme tilladelser til de samme arrangementer. Det laver vi om på nu, så en tilladelse kommer til at gælde i flere år.

Jeg er sikker på, at vi kan få flere til at bruge deres fritid som frivillig, hvis vi fjerner nogle af de administrative byrder, som tager tid. Derfor er jeg også glad for, at vi på sigt vil lave en digital model for indhentning af børneattester. For børneattesterne skal selvfølgelig stadig indhentes. Men det kan gøres smartere og smidigere end i dag.”

Fakta om initiativerne

De otte initiativer tager bl.a. afsæt i Kulturministeriets kortlægning fra 2022 af, hvilke bureaukratiske byrder foreninger oplever. Initiativerne omfatter både nye tiltag, og tiltag, som regeringen allerede har meldt ud.

Blandt de nye tiltag er et forslag om at lempe bygningsreglementet for at gøre det lettere at afholde blandt andet kræmmermarkeder og mindre musikarrangementer. Regeringen vil også se på muligheder for at give flerårige tilladelser til arrangementer, så foreninger ikke skal søge hvert år. Samtidig vil regeringen fortsat arbejde for at lempe GDPR-reglerne i EU, og på sigt skal en ny digital løsning gøre det lettere for foreninger at indhente børneattester.

Regeringen vil samtidig arbejde videre med de tiltag, som allerede er sat i gang, blandt andet at gøre samarbejdet med bankerne lettere. Det gælder, at foreningerne skal have adgang til en basal betalingskonto, og vejledningen om risikovurdering af foreninger for hvidvask og terrorfinansiering vil blive evalueret. Det skal også være lettere for unge 13-14-årige at assistere trænere, spejderledere og andre ved eksempelvis at igangsætte og facilitere lege og sport, motivere elever og lave opvarmningsforløb.

Endelig vil regeringen nedsætte et partnerskab bestående af organisationer fra det frivillige foreningsliv, der skal komme med anbefalinger til at forenkle regler. Regeringen forpligter sig til at følge anbefalingerne, medmindre der er en klar begrundelse for, at det ikke er muligt.

Læs mere om regeringens forslag og baggrunden for regeringens arbejde her.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16