Regeringen sikrer ro om økonomien for en række kulturinstitutioner

Med forslaget til finanslov forlænger SVM-regeringen bevillinger for en række institutioner i fire år. Samtidig opretter regeringen en pulje til de trængte ugeaviser.

Pressemeddelelse
23.03.2023

Regeringen har netop fremlagt sit forslag til finanslov for 2023. Som led i den vil regeringen forlænge bevillinger til en lang række kultur- og idrætsinstitutioner, der er udløbet i 2023. De fleste af institutionerne får forlænget deres bevillinger i fire år. Det gælder blandt andet for Team Danmark, Karen Blixen Museum, Fregatten Jylland, E-sport Danmark, Dansk Skoleidræt, Rudersdal Museum og de kunstneriske uddannelser.

Desuden vil regeringen med en pulje til ugeaviserne på 43,1 mio. kr. i 2023 sikre den videre eksistens af lokalmedier rundt om i landet.  

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

"Finanslovforslaget for 2023 handler om at sikre ro og stabilitet. Vi vil med en pulje holde hånden under ugeaviserne, der spiller en vigtig rolle for lokaldemokratiet, men som kæmper hårdt for at få det til at løbe rundt, da de er ramt af tech-giganternes pres på annoncemarkedet, stigende distributionsomkostninger og befinder sig i en digital transformation. Puljen vil gøre det muligt for ugeaviserne at få støtte i 2023. Parallelt arbejder vi på en tilpasning af den medieaftale, der skal sætte rammerne for mediestøtten i de kommende år.

Vi skaber tryghed om økonomien for en lang række kulturinstitutioner ved at afsætte ca. 184 mio. kr. til sikre, at bevillinger, der ellers ville udløbe, bliver forlænget. For de flestes vedkommende i fire år.

Når vi som politikere ønsker os toppræstationer fra vores eliteatleter, som vi kan fejre, kræver det også, at vi selv bidrager økonomisk. Derfor har det været vigtigt for mig, at Team Danmark fortsat har gode vilkår til at støtte atleterne i deres sportslige præstationer og på en måde, hvor trivslen også er i fokus.

Karen Blixen Museum Rungstedlund gør en unik indsats, når det gælder formidlingen af Karen Blixens liv, kunst og forfatterskab. Med finanslovforslaget vil vi fra regeringens side udtrykke vores anerkendelse af det og være med til at sikre, at arbejdet kan fortsætte.

Ved at forlænge de seneste år bevillinger til de kunstneriske uddannelser sikrer vi, at de studerende fortsat kan få en god undervisning, så vi kan uddanne dygtige scenekunstnere, musikere og billedkunstnere, der kan leve op til de høje krav til kvalitet, der er i kulturlivet."

Fakta

I alt har regeringen afsat ca. 184 mio. kr. over fire år til at sikre ro om økonomien for institutioner, hvis bevillinger helt eller delvist udløb i 2023.

Læs mere om de forlængede bevillinger til en række kulturinstitutioner her.

Ud over ugeavispuljen på 43,1 mio. kr. er der afsat en reserve på finanslovforslaget til at gennemføre initiativer i den kommende medieaftale. Ordningen forudsætter godkendelse af Kommissionen i henhold til statsstøttereglerne.

Desuden afsættes i alt 33,7 mio. kr. over fire år til Rigsarkivets arbejde med at hjælpe borgere med at få indsigt i egne oplysninger. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16