Regeringens forslag til ny finanslov på Kulturministeriets område

Kulturministeriets del af finanslovforslaget for 2022 er offentliggjort.

Pressemeddelelse
Nyhed
30.08.2021

Følgende indsatser er bl.a. prioriteret på Kulturministeriets områder i regeringens forslag til finanslov for 2022:

  • Der afsættes ramme til et markant løft af idrætsfaciliteter i København og på Frederiksberg på 1 mia. kr. i årene 2022 - 2030.
  • Initiativer om sociale medier vedrørende 1) Mærkningsordning af digitalt indhold målrettet børn og unge og 2) Etiske retningslinjer for digitalt indhold (3,0 mio. kr. årligt i 2022-2025)
  • Statens Museum for Kunst, Thy (1,6 mio. kr. i 2022, 1,8 mio. kr. i 2023, 4,0 mio. kr. i 2024, 3,7 mio. kr. fra 2025 og frem)
  • Danevirke Museum (1,0 mio. kr. i 2023 og frem)
  • Kattegatcentret (1,0 mio. kr. i 2022 og 2023)
  • Bibliotekernes formidling af FN’s verdensmål (1,5 mio. kr. årligt i 2022-2023)
  • Biblioteker i bymidter (30 mio. kr. i 2023-2025)
  • 60 kunstneriske uddannelsespladser i Holstebro (19 mio. kr. i 2023-2026)

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

”Det er vigtigt, at alle danskere, uanset hvor de bor, har mulighed for at dyrke idræt og blive en del af stærke fællesskaber.  Det kræver, at de fysiske rammer er til stede -  og det er de ikke i København og på Frederiksberg, hvor der er markant færre idrætsanlæg per indbygger end i resten af landet. Det giver bl.a. problemer med lange ventelister. Det skal vi ændre på. Derfor foreslår vi at give København og Frederiksberg mulighed for at bygge og renovere idrætsanlæg, så markant flere kan dyrke idræt.

Det er en vigtig prioritet for regeringen, at der er et godt udbud af kultur i hele landet, så det er muligt at skabe de fællesskaber, kulturen giver. I Statens Museum for Kunsts afdeling i Thy kan man med de penge, vi har sat af til den fremtidige drift, gøre lige præcis det. Blandet andet får afdelingen mulighed for at tilbyde flere spændende værker fra Statens Museum for Kunsts samling.

Vi bruger sociale medier som aldrig før, så vi er nødt til at sørge for, at vores børn og unge også får en tryg opvækst i det digitale univers. Regeringen vil regulere tech-giganterne, så vores børn ikke eksponeres for ulovligt indhold. Men vi skal også som samfund gøre det muligt for børn og deres forældre at skelne mellem det, der er egnet for børn og unge, og det der ikke er. Her foreslår regeringen både et kodeks med etiske retningslinjer for digitalt indhold, som i særlig grad anvendes af børn og unge, og at der laves en ordning, der skal tilbyde en frivillig mærkning af digitalt indhold på sociale medier, videodelingstjenester og blogs målrettet børn og unge.”

Flere idrætsfaciliteter

Der er færre idrætsfaciliteter pr. indbygger i Københavns og Frederiksberg Kommuner sammenlignet med resten af landet. Det gælder både idrætshaller, fodboldanlæg og svømmehaller. Derfor gives Københavns og Frederiksberg Kommuner mulighed for at øge deres investeringer i idrætsfaciliteter med samlet 1 mia. kr. i perioden 2022-2030. Forslaget indgår i udspillet ’Tættere på – Grønne byer og en hovedstad i udvikling’ fra 26. maj.

Læs mere udspillet her.

Statens Museum for Kunst i Thy

Statens Museum for Kunst (SMK) fik i 2018 en fire-årig bevilling på finansloven til basisdrift af en afdeling på Doverodde Købmandsgaard, som Thisted Kommune har stillet til rådighed til formålet. Museet har i 2021 fået en fondsbevilling til ombygning af Doverodde Købmandsgaards pakhus fra 1854, så det kan blive et moderne museumsrum med et højt sikringsmæssigt niveau og klimaforhold, der giver mulighed for at vise unikke værker fra SMK’s samling. Midlerne på finansloven vil sikre driften af museet.

Fra 2024 vil museet kunne vise udstillinger med unikke værker fra egen samling i ombyggede lokaler i Doverode Købmandsgaard.

Udspil om regulering af tech-giganter og sociale medier

Regeringen lancerede 15. august sit udspil, som skærper kravene til tech-giganter og sociale medier med i alt 35 initiativer.

Læs mere om udspillet her.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16