Todelt tidsplan for implementering af ophavsretsdirektiver

Grundet arbejdet med håndteringen af COVID-19 har Kulturministeriet lavet en todelt tidsplan for implementeringen af ophavsretsdirektiver.

Nyhed
02.11.2020

Kulturministeriet har i 2020 haft travlt med håndteringen af corona-krisen. Ministeriets ressourcer er i høj grad blevet brugt på etableringen af hjælpepakker og håndteringen af de mange svære udfordringer, som corona-virussen har affødt for kulturen, idrætten og foreningslivet i Danmark.

For at sikre en grundig og gennemarbejdet implementering af SatCabII-direktivet og DSM-direktivet har Kulturministeriet valgt at opdele implementeringen i to faser: De for rettighedshaverne vigtige bestemmelser om tech-giganters skærpede ansvar for brug af fx musik og film samt det mindre SatCabII-direktiv implementeres til tiden – dvs. den 7. juni 2021 – mens dele af implementeringen af DSM-direktivet (direktivet om ophavsret i det digitale indre marked) sker igennem et lovforslag i 2. halvår 2021.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

"På grund af corona-krisen har Kulturministeriet desværre ikke haft mulighed for at arbejde med implementeringen af de nye ophavsretsdirektiver så hurtigt og intensivt, som vi havde ønsket. Vi prioriterer derfor nu en rettidig gennemførsel af de bestemmelser fra ophavsretsdirektivet, som regulerer tech-giganternes ansvar ift. rettighedshaverne samt det mindre SatCabII-direktiv. Det er vigtigt, at arbejdet med at gennemføre direktiverne – som har stor betydning for det ophavsretlige økosystem – gøres ordentligt og ikke hastes igennem."

Proces for implementeringen af direktiverne

Første fase vil indeholde de vigtige bestemmelser i artiklerne 15 og 17 fra ophavsretsdirektivet, som styrker rettighedshaverne i forhold til store internettjenester. Herudover vil første fase indeholde SatCabII-direktivet i sin helhed samt enkelte ændringer af ophavsretsloven, som ikke udspringer af direktiverne. De resterende dele af ophavsretsdirektivet vil være indeholdt i et efterfølgende lovforslag. Dette giver Kulturministeriet mulighed for en god dialog med interessenterne – herunder om deres ønsker til forbedring af ophavsretsloven, som ikke følger af direktiverne.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16