Forsøg med flere tilskuere til tre fodboldkampe

Regeringen og Folketingets partier er enige om at tillade forsøg med flere end 500 tilstedeværende til tre fodboldkampe i Superligaen. Forsøgene er tilrettelagt i samarbejde med Divisionsforeningen, sundhedsmyndighederne og politiet og skal efterfølgende evalueres.

Pressemeddelelse
12.06.2020

De tre fodboldkampe bliver fra 29. spillerunde i Superligaen. Det bliver Rigspolitiet og sundhedsmyndighederne, som udvælger de tre kampe, og som ud fra stadionforhold mv. foretager en konkret og individuel vurdering af, hvor mange tilskuere der tillades til de udvalgte kampe. Det bliver med højst 500 mennesker i hver sektion.

Kulturminister Joy Mogensen siger:

”Jeg er super glad for, at der er bred politisk enighed om, at vi nu laver en forsøgsordning med flere tilskuere til superligafodbold. Vi skal dog stadig være forsigtige og tage de nødvendige forholdsregler, og derfor bliver det i første omgang et afgrænset forsøg mere end 500 mennesker til nogle udvalgte superligakampe. Forsøget skal evalueres grundigt, inden vi tager stilling til, hvad der videre skal ske. Men lige nu glæder vi os, til at flere fans kan komme til kamp og heppe på deres hjemmehold.”

Britt Bager, Venstre siger:

”I Venstre er vi glade for, at der endelig kan komme flere tilskuere til fodbold. For os er det vigtigt at testkampene tager udgangspunkt i en individuel vurdering af hvert stadion, præcis som divisionsforeningen foreslår i deres meget gennemarbejdede udspil. Det kom vi igennem med. Nu skal vi bare i gang, så de danske fodboldfans igen kan juble på tribunerne.”

Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti siger: 

”Dansk Folkeparti er glade for, at superligaen nu kan åbne for kampe på en måde, der passer dem hver især. Det har været vigtig for os at de selv finder modeller, da forholdene kan være vidt forskellige. Vi håber, at resten af sporten i sin helhed snart får samme mulighed.”

Jens Rohde, Radikale Venstre siger:

”Vi har fundet en dynamisk løsning som et forsøg. Der har Radikale Venstre kæmpet for. Der påhviler nu divisionsforeningen, klubberne og særligt klubbernes fans et stort ansvar for, at forsøgsordningen kan udbredes til alle kampe resten af denne sæson.”

Charlotte Broman Mølbæk, Socialistisk Folkeparti siger:

”Forsøgene med flere tilskuere må ikke risikere at skabe voldsom smitte. Derfor er det helt afgørende for SF, at det sker under ordnede forhold, og at sundhedsmyndighederne både har kontrol med forsøgene og evaluerer dem grundigt, siger Charlotte Broman Mølbæk, idrætsordfører for SF.”

Rosa Lund, Enhedslisten siger:

”Vi er glade for at vi er enige om en forsøgsordning, så vi stadig kan følge med i smittetrykket og se om modellen virker. For os er det vigtigt at så mange spillere som muligt bliver omfattet af teststrategien.”

Orla Østerby, Det Konservative Folkeparti:

”Det Konservative Folkeparti glæder sig over, at der gennemføres en forsøgsrunde med publikum til Superligakampe. Tillykke til Dansk Fodbold.”

Malte Larsen, Socialdemokratiet:

”Som flittig gæst på vores lokale stadion i Randers, glæder jeg mig selvfølgelig over at vi nu er nået så langt i genåbningen af Danmark, at vi kan lave en forsøgsordning med flere end 500 mennesker til nogle superligakampe.” 

Baggrund

Til forsøget udvælges tre kampe fra 29. spillerunde (20.-22. juni), hvor stadion opdeles i sektioner, hvor der højst må være 500 mennesker. 

En planlægningsgruppe bestående af Rigspolitiet og sundhedsmyndighederne vil udvælge kampene og udarbejde en skabelon for en sikkerheds- og sundhedsplan, og Divisionsforeningen vil udarbejde protokoller for afvikling af kampene. Med afsæt i skabelonen og protokollerne skal de tre klubber, som har hjemmebane, udarbejde en sikkerheds- og sundhedsplan for, hvordan de opstillede rammer kan overholdes. Planerne skal godkendes af Rigspolitiet i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Evaluering af kampene skal foretages af samme evalueringsteam for at sikre ensartet vurdering, og derfor er kampene nødt til at foregå på forskellige tidspunkter og med passende interval. For at give et realistisk billede af en normal superligarunde skal der også udvælges kampe på stadions af forskellig størrelse og alder og med forskellige muligheder for adskillelse af tilskuerne, da stadionrammerne påvirker tilskuernes kontakt med hinanden. 

Det er aftalt, at evalueringsgruppen består af politiet, sundhedsmyndighederne, Divisionsforeningen samt eventuelt andre relevante myndigheder. Evalueringen vil se på, om kampene er afviklet sundhedsmæssigt forsvarligt. Evalueringen skal give et vurderingsgrundlag for den videre proces herunder, om muligheden for at afvikle kampe med flere end 500 personer skal fortsætte over sommeren.

Hent notat med forsøgsbeskrivelse (pdf)

(Opdateret 14. juni)

Hent risikovurdering fra Statens Serum Institut (pdf

Læs Rigspolitiets pressemeddelelse om de tre udvalgte kampe

Læs Bekendtgørelse om afvikling af forsøg med kampe i 3F Superliga som led i håndtering af covid-19

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16
Venstre: Britt Bager, 61 62 44 77, britt.bager@ft.dk 
Dansk Folkeparti: Pernille Bendixen, 4022 6029, pernille.bendixen@ft.dk
Radikale Venstre: Jens Rohde, 6161 3659, jens.rohde@ft.dk
Socialistisk Folkeparti: Charlotte Broman Mølbæk, 6162 3176, charlotte.broman@ft.dk
Enhedslisten, Rosa Lund, 61 62 51 88, rosa.lund@ft.dk
Det Konservative Folkeparti, Orla Østerby, 6162 4914, orla.osterby@ft.dk
Socialdemokratiet, Malte Larsen, 61 62 36 54

Pressemeddelelsen er opdateret d. 13. juni med forsøgsbeskrivelse og risikovurdering

Pressemeddelelsen er opdateret d. 15. juni med opdateret forsøgsbeskrivelse, link til rigspolitiet  og link til bekendtgørelsen