Kulturministeren har nedsat ekspertgruppe om ophavsret og kunstig intelligens

Ekspertgruppen skal komme med anbefalinger til håndtering af de udfordringer, som kunstig intelligens medfører for det ophavsretlige system.

25.06.2024

Ekspertgruppen består af repræsentanter fra både rettighedshaverorganisationer, brancheforeninger og tekniske eksperter. I ekspertgruppen sidder både personer med teknisk viden, ophavsretslig viden og praktisk erfaring inden for området. Ekspertgruppen kommer til at arbejde frem til vinter 2024/2025.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Jeg er rigtigt glad for, at ekspertgruppen nu er nedsat, og at arbejdet kan begynde. Brugen af kunstig intelligens udvikler sig med rivende fart, og vores lovgivning skal følge med tiden. Tech-giganternes udvikling og brug af kunstig intelligens rummer masser af muligheder for den kreative sektor, men rejser også store problemer i forhold til ophavsretten. For eksempel at kunstneriske værker uautoriseret indgår som træningsmateriale for udviklingen af kunstig intelligens, uden at kunstnerne bag får penge for det. Ekspertgruppen har fået en vigtig opgave med at beskrive de udfordringer, kunstig intelligens medfører for ophavsretten, og komme med bud på, hvordan vi kan løse dem."

Medlemmer af ekspertgruppen:

Gitte Løvgren Larsen (Partner, advokat (L), SIRIUS Advokater og leder af ekspertgruppen)

Dicle Duran Nielsen (adm. direktør Danske Medier)

Cecile Anne Christensen (Vicedirektør for Digital transformation for Det Kongelige Bibliotek)

Maria Fredenslund (Direktør og grundlægger af RettighedsAlliancen)

Jonatan Rasmussen (Juridisk konsulent Dansk Erhverv)

Maj Hagstrøm (Chefjurist Dansk Skuespillerforbund, efter indstilling fra Samrådet for Ophavsret)

Christian Dølpher (Forhandlingskonsulent Dansk Journalistforbund, efter indstilling fra Samrådet for Ophavsret)

Marlene Winther Plas (Partner, Head of IPT, Denmark, DLA Piper, efter indstilling fra Dansk Industri)

Martin Gormsen (ophavsretsekspert, Martin Gormsen Consulting)

Peter Schønning (ophavsretsekspert, Advokat Peter Schønning)

Anders Søgaard (Professor Natural Language Processing og Machine Learning Københavns Universitet)

FAKTA

Ekspertgruppen skal både kortlægge de konkrete udfordringer på området for ophavsret og kunstig intelligens og komme med anbefalinger til løsninger.

Helt konkret skal ekspertgruppen arbejde med:

  1. Kortlægning af ophavsretlige udfordringer som følge af indtoget af kunstig intelligens. Ekspertgruppen skal gennemføre en kortlægning af de ophavsretlige problemstillinger som følge af indtoget af kunstig intelligens. Kunstig intelligens berører det ophavsretlige økosystem på mange måder både i forhold til. input og output.
  2. Anbefalinger til håndtering af de kortlagte udfordringer. Anbefalinger, der kan indgå i Kulturministeriets arbejde i relevante EU-fora, skal særligt prioriteres.

Ekspertgruppen bør på baggrund af kortlægningen komme med anbefalinger til, hvordan udfordringerne mest optimalt kan håndteres. Det kan for eksempel være anbefalinger til ny lovgivning – særligt på EU-niveau - men også blødere anbefalinger i form af oplysningstiltag eller andet.

Læs mere om ekspertgruppens opgaver her.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16