Læselystinitiativ når tusindvis af børn i hele landet

Læsehuler, bogklubber og læsevenner rykker fremover ind i fritidsordninger landet over, når 35 biblioteker i dag får 6,9 mio. kr. fra Kulturministeriet til nye initiativer, der skal vække læselysten hos børn.

Pressemeddelelse
19.12.2019

Kulturminister Rasmus Prehn, siger:

”Vi har et fælles ansvar for at få stimuleret vores børns læselyst. Derfor er det fantastisk, at vi nu får sat gang i 35 læselyst-projekter rundt om i hele landet. Jeg er sikker på, at vi kan åbne litteraturens forunderlige og fantastiske verden for børnene med disse projekter.

Tak til biblioteker og skolefritidsordninger, der vil hjælpe med at bryde nye veje. Jeg er glad for, at vi med indsatsen skaber nye, stærke partnerskaber over hele landet mellem biblioteker og skolefritidsordninger. Det er de stærke, tværgående partnerskaber der skal til for, at vi får knækket koden til at styrke læselysten hos vores børn.”

Læsefællesskaber og bogsamlinger fra Frederikshavn til Nakskov

35 biblioteker får i dag tilskud til projekter i hele landet, der skal give børn bedre mulighed for at møde litteratur i deres hverdag i skolernes fritidsordninger. Alle projekterne er en del af et koordineret nationalt udviklingsforløb.

Blandt andet lancerer Halsnæs Kommune projektet ”Nye fællesskaber om læselyst i Halsnæs”, hvor alle børn i Halsnæs Kommunes skolefritidstilbud får mulighed for at få vækket læseglæden sammen med ældre frivillige ”læsebedster”. Sammen med læseheste fra de ældre klassetrin bliver børnene inviteret til litterære og hyggelige læse- og lyttestunder i fritidsordningerne.

I Frederikshavn skal litteraturen gøres levende med sjove, anderledes og fællesskabende læseuniverser i et tæt samarbejde mellem folkebibliotek og tre af skolernes fritidsordninger. Blandt andet skal litteraturen og historieoplevelsen rykkes ud i skovbunden, hvor der skabes litterære naturskattejagter, der tager udgangspunkt i de bøger, billedbøger og tegneserier, som børnene læser sammen.

Og i Nakskov, Maribo og Rødbyhavn skal børnene i tre af indskolingens fritidsordninger møde litteraturen i fællesskab med guidet fælleslæsning, spændende bogsamlinger og indretning af læsekroge.

Se en oversigt over alle støttede læselystprojekter på Slots og Kulturstyrelsens hjemmeside (pdf)

Læselyst under pres

Kulturministeriet lancerede i november en læselystindsats, som skal være med til at løfte udfordringerne med børns dalende læselyst. Ifølge den internationale undersøgelse PIRLS fra 2016, så svarer kun 20 procent af de adspurgte danske skoleelever i 3. og 4. klasse, at de rigtig godt kan lide at læse. Samtidig konkluderer den danske undersøgelse ”Børns læsevaner 2017” blandt andet, at der kan ses en klar sammenhæng mellem børns øgede tidsforbrug online og mindre tid på fritidslæsning af bøger.

Baggrund om indsatsen

Læselystpuljen er en del af Kulturministeriets læselystindsats, hvis formål er at styrke børns læselyst og åbne op for sociale læsefællesskaber i skolernes fritidstilbud. Der uddeles i alt 6,8 mio. kr. til projekter fordelt over hele landet. Ud over puljen igangsættes der i 2020 en kortlægning af allerede eksisterende indsatser og projekter med fokus på børns læselyst.

Læs mere om Kulturministeriets fokus på læselyst

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16