Årets lovprogram er kommet
Kulturministeriet har syv lovforslag på regeringens lovprogram, der er offentliggjort i dag. Med er blandt andet en anlægslov for Nyborg Slot, et nyt spilinstitut og hårdere sanktioner for ulovlig indførsel og import af kulturgenstande.
Nyhed
01.10.2024
Et nyt folketingsår er begyndt, efter Folketinget officielt er åbnet i dag. Dermed begynder arbejdet med at få behandlet ny lovgivning.
For Kulturministeriet vil museumsreformen, lovforslaget om det nye spilinstitut Nimbi GameLab og anlægsloven for Nyborg Slot præge lovprogrammet. Der er også et lovforslag, som skal fjerne statslig administration. Der vil også ske en række ændringer på medieområdet, hvor der skal være tilsyn med to nye EU-forordninger, og der kommer nye regler for udpegning af medlemmer til DR's bestyrelse. Og endelig kommer der hårdere sanktioner for ulovlig indførsel og import af kulturgenstande.
Kulturminister Christina Egelund siger:
"I denne uge fremsætter jeg anlægsloven for Nyborg Slot. Den skal sikre, at vi hurtigt kan få gang i gravemaskinerne, så vi kan opleve Nyborg Slot i al sin pragt. Nyborg Slot fortjener at blive vist frem, for bygningen har en ekstremt central placering i Danmarks historie. Der skal naturligvis også tages hensyn til naturen og det omkringliggende miljø. Derfor er der også foretaget en miljøkonsekvensvurdering, og hensynene herfra er skrevet ind i loven.
Med det kommende lovforslag om museumsreform vil vi nå en vigtig milepæl for reformen, der skal sikre en modernisering af museumsområdet og give landets statsanerkendte museer en mere retfærdig tilskudsmodel.
Vi har sat turbo på arbejdet med at frisætte kommuner, regioner og andre aktører med færre regler, mindre kontrol og mere tillid. Det politisk prioriterede opgavebortfald på tværs af staten er et led i det, og på dele af kulturområdet kræver omstillingen lovændringer, som vi nu er i gang med at forberede."
Fakta om lovforslagene
Anlægsloven for Nyborg Slot vil være et af årets første lovforslag fra Kulturministeriet. Lovforslaget skal sikre retsgrundlaget for at gennemføre projektet vedrørende fortidsmindet Nyborg Slot på Slotsholmen i Nyborg, der har været på tegnebrættet i mange år.
Med finansloven for 2024 blev det første spilinstitut i Europa, Nimbi GameLab – Danmarks Institut for Spiludvikling, etableret. Nu kommer der et lovforslag, der sætter rammerne for instituttet og slår fast, at det skal fremme udviklingen af danske digitale spil, særligt med fokus på de kunstneriske og kulturelle kvaliteter, og understøtte bedre rammevilkår for den danske spilbranche. Lovforslaget beskriver blandt andet også instituttets opgaver, økonomiske og administrative rammer samt bestemmelser om bestyrelsen.
Senere på året kommer lovforslaget om opgavebortfald på Kulturministeriets område. Lovforslaget vil føre den del af det politisk prioriterede opgavebortfald, som kræver lovændringer, ud i livet.
Desuden kommer der et lovforslag, som flytter ansvaret for de musikalske grundkurser (MGK-centrene) fra Statens Kunstfond til Kulturministeriet. Lovforslaget indeholder også nogle tekniske ændringer af folkeoplysningsloven og højskoleloven, som skal skabe større gennemsigtighed på området.
I starten af 2025 vil kulturministeren fremsætte et lovforslag, der indfører straf for ulovlig handel med kulturgenstande. Lovforslaget udløber blandt andet af nye EU-regler, der træder i kraft 28. juni 2025. EU-reglerne betyder, at man skal søge tilladelse til import af arkæologiske genstande og fremlægge en erklæring ved import af andre kostbare kulturgenstande. Formålet med reglerne er at forebygge den ulovlige internationale handel med kulturgenstande, der gør stor skade på verdens kulturarv.
Endelig er der forskellige ændringer på vej på medieområdet. Her vil et lovforslag udmønte en politisk aftale om en ny måde at udpege medlemmer til DR's bestyrelse på. Fra 2027 skal udpegningerne ske på baggrund af lovfastsatte kompetencer, og et nyt udpegningsorgan udpeget af Folketinget vil udpege seks ud af 11 medlemmer. Lovforslaget vil også give Radio- og tv-nævnet kompetencer til at føre tilsyn med to nye EU-forordninger. Den ene forordning skal blandt andet gøre det lettere for borgerne at genkende politisk reklame. Den anden forordning (European Media Freedom Act) har til formål at beskytte mediepluralisme og mediefrihed i EU.
Yderligere oplysninger
Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16