Bogpanelet tager pulsen på bogmarkedet

Bogpanelets årsrapport for 2024 udkommer i dag. Den viser blandt andet, at digitale bøger fylder mere og mere hos danskere, og at de kan skabe nye læsere. Den fysiske bog har dog stadig en vigtig plads i danskernes litteraturforbrug.

Pressemeddelelse
19.12.2024

Lydbøger både sælges og udlånes i stigende omfang, og andelen af hyppige lyttere er mere end fordoblet siden 2018, viser Bogpanelets årsrapport. Lydbogslyttere kommer i højere grad fra forskellige uddannelsesniveauer end danskere, der læser fysiske bøger. Aldersmæssigt er det særligt de 30-49-årige, der bruger lydbogen.

Det udfordrer den fysiske bog, som dog ikke er lagt på hylden. Årsrapporten viser nemlig, at danskerne køber færre fysiske bøger, men til gengæld låner flere, og bibliotekernes udlån er på sit højeste siden 2014.

Særligt aldersgruppen 30-49 år går meget på biblioteket og låner mange både digitale og fysiske bøger. Det skyldes formentlig, at mange i aldersgruppen er forældre, der blandt andet låner billedbøger sammen med deres børn, og at aldersgruppen samtidig er de mest flittige lydbogsbrugere.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Litteraturen er sprællevende, og det skorter heldigvis ikke på udgivelser af nye kvalitetsbøger. Jeg hæfter mig særligt ved, at mindre børn og deres forældre ofte kommer på vores biblioteker. Det er rigtig godt, for på den måde lærer børn, fra de er helt små, at bibliotekerne er sande skatkamre at gå på opdagelse i. Og i en tid, hvor højrefløjspolitikere fører korstog mod bibliotekerne, bliver det blot endnu vigtigere.

Jeg er glad for, at lydbogen når ud til nye og flere læsere, men udviklingen skaber udfordringer for den fysiske bog og den økonomiske bæredygtighed i bogbranchen. Digitaliseringen af bogmarkedet må ikke udsulte vores forfattere, og det oplever flere forfattere, at den i dag gør. Derfor nedsatte jeg tilbage i april måned Arbejdsgruppen for litteratur. Jeg ser meget frem til at følge deres arbejde og høre deres tanker, så vi kan lave en handlingsplan for litteraturen i det nye år.”

Bogpanelets forperson Mads Rosendahl Thomsen siger:

”Det diskuteres livligt disse dage, hvilke konsekvenser lydbogen og streamingtjenester vil have for bogmarkedet, forfatternes levevilkår og vores læsekultur. Bogpanelet er glad for at kunne bidrage til en saglig og oplyst debat med den årlige temperaturmåling af bogmarkedet, som nu foretages i årsrapporten.

Årsrapporten belyser, hvordan den øgede udbredelse af lydbøger og streamingtjenester påvirker bogmarkedet. Men også hvordan nogle genrer er i en positiv udvikling på trods af uforenelighed med digitale formater. I starten af det nye år vil Bogpanelet gå tættere på forfatterne, og hvordan deres løn- og arbejdsvilkår påvirkes af det digitale bogmarked.”

Årsrapporten ser også nærmere på faglitteraturen, den oversatte litteratur og tegneserien, ligesom den samler op på den seneste viden om børn og unges læsning. Bogen og litteraturens vilkår 2024 kan læses her og bilag til rapporten med dokumentation kan læses her

 

 

 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16