Canada og Danmark forhandler filmalliance

Der er udsigt til et tættere samarbejde på tværs af Atlanten mellem danske og canadiske filmfolk. De to landes regeringer har sat gang i et arbejde med en ny traktat for samarbejde mellem Canada og Danmark, der skal give dygtige folk i filmbranchen bedre muligheder for at udfolde sig.

Pressemeddelelse
23.05.2025

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har accepteret en invitation fra den canadiske regering til at påbegynde arbejdet med en ny traktat, der skal gøre det lettere for filmfolk fra henholdsvis Canada og Kongeriget Danmark at samarbejde.

I dag er der en traktat om koproduktion af film mellem de to lande fra 1997, og siden dengang har filmbranchen været igennem en rivende udvikling. En ny traktat skal styrke både det økonomiske og kulturelle samarbejde og gavne filmbranchen i begge lande. En ny traktat om samarbejdet på tværs af Atlanten skal være til gavn for alt fra manuskriptforfattere og skuespillere til produktionsfolk. Det kan eksempelvis handle om bedre muligheder for at få filmfolk med tekniske eller kreative kompetencer fra andre lande med i produktionen. Fra dansk side er håbet også, at en ny traktat med Canada kan sænke grænsen for, hvor stor en andel af produktionen den danske filmbranche skal levere i samarbejde med canadierne.

I mange lande kræver det en konkret traktat for at lave filmsamarbejde med offentlig filmstøtte på tværs af lande.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

"Canada er en tæt og væsentlig allieret. Vi samarbejder om forsvar og klima, og vi har et stærkt kulturelt og værdimæssigt fællesskab. Samtidig ligger Det Danske Kongerige og Canada tæt på hinanden i det arktiske område. Derfor er det helt oplagt, at vi styrker båndene til Canada, også når det gælder film. Vi skal fortsat have store filmoplevelser fra Hollywood, men tiden er også til at styrke samarbejdet med andre ligesindede lande om store kulturoplevelser. Vi skal have gjort det lettere for flere danske producenter at indgå et samarbejde med canadiske producenter. Mit mål er at gøre Danmark til et kraftcenter for film- og tv-produktion. Den danske filmbranche har med adskillige prisnomineringer de seneste år vist sit værd på den internationale scene, og det har selvfølgelig også været med til at vække canadiernes interesse. Med en ny traktat er det mit ønske at sætte en fed streg under, at vores to lande står sammen, samt at skabe endnu større opmærksomhed om danske produktioner og sørge for, at de danske talenter i endnu højere grad får deres kunst ud over rampen."

Administrerende direktør for Det Danske Filminstitut, Tine Fischer, siger:

”Filminstituttet anser Canada for at være en god samarbejdspartner og et kulturelt interessant land for Danmark og den danske filmbranche at udvide samarbejdet med. Deres støttesystem ligner de europæiske støttesystemer, og Canada orienterer sig på mange måder i retning af Europa i forhold til deres filmpolitik. De senere år er der en lang række særligt gode eksempler på koproduktionssamarbejder mellem Danmark og Canada, blandt andet The Kindness of Strangers af Lone Scherfig, Twice Colonized af Lin Alluna og senest den Oscarnominerede film The Apprentice af Ali Abbasi. Filminstituttet ser frem til det fremtidige samarbejde og forventer at en modernisering af traktaten med Canada vil føre flere stærke koproduktioner med sig.”

Fakta om koproduktionstraktater:

Formålet med en koproduktionstraktat er at forenkle og smidiggøre et samarbejde om eksempelvis en film mellem to eller flere lande. Derudover er det i mange lande en forudsætning, at der foreligger en officiel koproduktionstraktat, for at en produktion kan få offentlige støttemidler, der ofte er afgørende for at kunne nå i mål med finansieringen af filmen.

Ud over aftalen med Canada fra 1997 har Det Danske Filminstitut underskrevet koproduktionstraktater med blandt andre Frankrig og New Zealand.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16