Danmark ansøger om at gøre molerklinterne på Mors og Fur til UNESCO verdensarv
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har underskrevet en ansøgning om at få molerklinterne Hanklit på Mors og Knudeklint på Fur på UNESCOs Verdensarvsliste. Området rummer et utal af meget velbevarede fossiler af fisk, planter, insekter og fugle og giver et unikt indblik i den Eocæne periode for 56 mio. år siden.
Pressemeddelelse
22.01.2025
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har allerede sat gang i en folkehøring om levende dansk kulturarv for at få et større aftryk på UNESCO's liste over immateriel kulturarv. Nu drejer det sig om UNESCO's prestigefyldte liste over verdensarv, der er konkrete områder med enestående universel betydning.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:
”Danmark fortjener langt mere international anerkendelse og stjernestøv for vores fantastiske land, kultur og natur, hvilket har været en selvstændig ambition for mig som kulturminister fra dag ét. Derfor glæder jeg mig også til, at UNESCO med ansøgningen her får øjnene op for den enestående natur på Mors og Fur. Mange mennesker kender Hanklit og Knudeklint som udflugtsmål på grund af den flotte udsigt over Limfjorden fra toppen af kystskrænterne og muligheden for at finde fossiler i området. Fossilerne i klinternes moler giver et unikt indblik i livet på jorden for ca. 56 mio. år siden – og særligt udviklingen af en lang række forskellige fiskearter. Fossilerne giver forskere mulighed for at undersøge og forstå, hvordan dyre- og planteliv tilpassede sig periodens markante klimaforandringer – hvilket også kan give nye perspektiver til forståelsen af de konsekvenser, vi ser af nutidens klimaforandringer. Ganske enkelt enestående naturarv, der fortæller om Danmarks og verdens fjerne fortid. Derfor har jeg nu på vegne af Danmark underskrevet en officiel ansøgning om at få de to kystklinter optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste, og står det til mig, så bliver det langt fra den sidste ansøgning, de ser fra dansk hold. Jeg giver ikke op, før komitemedlemmerne i UNESCO kan stave til Danmark i søvne”.
Fakta om molerklinterne
Ansøgningen omfatter de enestående kystskrænter ved Hanklit og Knudeklint samt en del af det bagvedliggende bakkelandskab. Moler findes ikke andre steder i verden end i området omkring den vestlige Limfjord. Der findes flere molerklinter ved kysterne af den vestlige Limfjord, men Hanklit og Knudeklint rummer og repræsenterer tilsammen alle de værdier, der gør området unikt. Moleret indeholder mange ekstremt velbevarede fossiler af især fisk, men også insekter, planter og endda fugle, som levede i og omkring det forhistoriske hav for 56 mio. år siden.
Bag ansøgningen står Morsø Kommune og Skive Kommune i samarbejde med Museum Mors (Fossil- og molermuseet på Mors) og Museum Salling (Fur Museum).
Molerklinterne blev i 2010 optaget på Danmarks tentativliste for verdensarv, hvilket er en forudsætning for en senere nominering til UNESCO’s Verdensarvsliste. Det forventes, at UNESCO’s Verdensarvskomité træffer afgørelse om evt. optagelse i sommeren 2026.
Verdensarv i Rigsfællesskabet
Rigsfællesskabet har 11 steder optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste:
- Jelling-monumenterne, Vejle Kommune (optaget 1994)
- Roskilde Domkirke, Roskilde Kommune (optaget 1995)
- Kronborg, Helsingør Kommune (optaget 2000)
- Ilulissat Isfjord, Grønland (optaget 2004)
- Stevns Klint, Stevns Kommune (optaget 2014)
- Vadehavet, den danske del (optaget 2014)
- Christiansfeld, Kolding Kommune (optaget 2015)
- Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland (optaget 2015)
- Kujataa. Nordbo- og inuitlandbrug ved randen af indlandsisen, Grønland (optaget 2017)
- Aasivissuit - Nipisat. Inuit jagtlandskab mellem is og hav, Grønland (optaget 2018)
- Vikingetidens Ringborge (optaget 2023)
Rigsfællesskabets tentativliste består af følgende 6 steder:
- Møns Klint (ansøgning til Verdensarvslisten afleveret i 2024)
- Molerklinterne i den vestlige Limfjord
- Arbejderbevægelsens forenings- og forsamlingsbygninger
- Havsalt og tanghuse på Læsø
- Dragør gamle by og havn
- Frederiksstaden med Amalienborg
Yderligere oplysninger
Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16