Danmark gør status på det tyske mindretals forhold i Sønderjylland

Danmark har for sjette gang indleveret rapporter til Europarådet om den danske efterlevelse af Den europæiske pagt om regional sprog og mindretalssprog og Rammekonventionen til beskyttelse af nationale mindretal.

Nyhed
30.03.2023

Rapporterne redegør for, hvordan det tyske mindretal i Sønderjylland nyder gode forhold med egne børnehaver, skoler samt Deutsches Gymnasium Nordschleswig. Derudover har det tyske mindretal i vid udstrækning mulighed for at tale tysk med blandt andet borgerservice i de fire sønderjyske kommuner. På baggrund af de danske statusrapporter vil Europarådet udarbejde nye evalueringsrapporter over den danske efterlevelse af Sprogpagten og Rammekonventionen.

Europarådets bedømmelse af Danmark har generelt været positiv. Europarådet anbefaler dog, at Danmark tiltræder flere forpligtelser under Sprogpagten. Det blev allerede skrevet ind i den dansk-tyske handlingsplan for styrket samarbejde fra 2022, at Danmark arbejder på at tiltræde flere forpligtelser.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Jeg er stolt af, at der i Danmark er gode forhold for det tyske mindretal, som kan bo, arbejde og leve i Sønderjylland og selv vælge deres kulturelle og nationale tilhørsforhold. Vi ser nu på, om der kan tiltrædes flere forpligtelser fra Sprogpagten. Der hersker ingen tvivl om, at det tyske mindretal hører til i Danmark.” 

Læs statusrapport om Sprogpagten her.

Læs statusrapport om Rammekonventionen her. 

Når Europarådets evalueringsrapporter er tilgængelige, vil disse også blevet offentliggjort på KUM.dk.

Baggrund

Den europæiske pagt om regionale sprog eller mindretalssprog trådte i kraft for Danmark i 2001. Rammekonventionen til beskyttelse af nationale mindretal trådte i kraft for Danmark i 1998. Fælles for dem begge er, at de undertegnende stater forpligter sig på at respektere nationale mindretals rettigheder og bekæmpe diskrimination imod disse.

Læs mere om Sprogpagten her.

Læs mere om Rammekonventionen her.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16