Danmark skal have en national arkitekturpolitik

Ekspertgruppen for en national arkitekturpolitik med Lene Tranberg i spidsen er igen i arbejdstøjet. De skal lægge grundstenene til det, der bliver Danmarks kommende nationale arkitekturpolitik.

Pressemeddelelse
28.03.2023

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Arkitekturen er mere end blot udformning af byer og bygninger. God arkitektur kan skabe trivsel, fællesskaber og understøtte sammenhængskraften i by og land. Den kan også hjælpe os i den grønne omstilling og til at håndtere de meget mærkbare konsekvenser af klimaforandringerne. Sagt med andre ord: Arkitekturen er for vigtig til ikke at give området det nødvendige politiske fokus, det fortjener. Derfor skal vi arbejde os frem mod en ny ambitiøs national arkitekturpolitik.”

Det er tæt på 10 år siden, at der sidst blev formuleret en national arkitekturpolitik. I den mellemliggende tid er der kommet et stigende fokus på større samfundsudfordringer som fx social bæredygtighed, den grønne omstilling og balancen mellem land og by. Derfor er det kulturminister Jakob Engel-Schmidts ambition at udarbejde en ny national arkitekturpolitik og opstille sigtelinjer for de nationale ambitioner for arkitekturen i samfundet.

Ekspertudvalg i gang med hvidbog  

Det første skridt på vejen mod en ny arkitekturpolitik er, at en ekspertgruppe skal udarbejde en hvidbog og komme med input, som regeringen kan bruge som afsæt for en ny national arkitekturpolitik. Ekspertgruppen skal også bidrage til udvikling og gennemførsel af to arkitektkonkurrencer og et demonstrationsprojekt.

Ekspertgruppen blev sammensat i august 2022 og har den anerkendte arkitekt, Lene Tranberg, i spidsen. På grund af regerings- og ministerskifte har arbejdet været sat i bero frem til nu. I det videre arbejde tilføjes ekstra kræfter til ekspertgruppen i form af stadsarkitekt i Frederiksberg kommune Claus Sivager.

Ekspertgruppen vil også i den kommende tid skabe offentlig debat og opmærksomhed om arkitekturens rolle i samfundet.

Ekspertgruppen for arkitektur er:

Lene Tranberg, forkvinde (arkitekt, partner, medstifter, Lundgaard & Tranberg Arkitekter)
Pil Høyer Thielst, forkvindesuppleant (arkitekt, partner, Lundgaard & Tranberg Arkitekter)
Ellen Braae (professor i landskabsarkitektur på Københavns Universitet)
Kent Martinussen (arkitekt og direktør i Dansk Arkitektur Center)
Marie Stender (antropolog og forsker, Aalborg Universitet)
Ellen Højgaard Jensen (geograf, byudvikler og underviser på Det Kongelige Akademi)
Lene Dammand Lund (arkitekt og rektor på Det Kongelige Akademi)
Lars Autrup (arkitekt og direktør i Akademisk Arkitektforening)
Helle Søholt (arkitekt og direktør, Gehl Architects)
Anna Mette Exner (arkitekt og indehaver af Anna Mette Exner Arkitektur)
Claus Sivager (stadsarkitekt Frederiksberg kommune) – nyt medlem
Sigrid Dahlerup (afdelingschef i Kulturministeriet)

Baggrund

Der er afsat 19,5 mio. kr. i 2022-2024 til en national arkitekturpolitik, som bl.a. skal forholde sig til tre indsatsområder 1) Alment boligbyggeri til fremtiden, 2) Bæredygtig arkitektur i et helhedsperspektiv og 3) Aktive bymidter og revitaliserede landsbyer. Ud af den økonomiske ramme skal ekspertgruppen bidrage til udviklingen og gennemførslen af to arkitektkonkurrencer og et demonstrationsprojekt.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16