Ekspertgruppe skal se på forenkling af bygningsfredningsområdet

Ekspertgruppen skal komme med anbefalinger til forenkling i en kommende revision af bygningsfredningsområdet. Det forventes, at anbefalingerne ligger klar ved udgangen af 1. halvår 2025.

Nyhed
24.10.2024

En ny ekspertgruppe skal se på, hvordan bygningsfredningsområdet kan forenkles. Ekspertgruppen skal blandt andet vurdere, hvordan den nuværende beskyttelse af fredede bygninger kan lempes og evt. inddeles i kategorier. Gruppen skal samtidig pege på hvilke eksempler på bygninger eller bygningsdele, der fremover er vigtigst at beskytte.

En forenkling af området skal lette administrationen og samtidig gøre det mere fleksibelt at være ejer af en fredet bygning - samtidig med at de vigtigste bærende fredningsværdier for fredede bygninger bliver bevaret for eftertiden. Som loven er i dag, er der kun én type af fredning, selvom de ca. 7.000 fredede bygninger i dag udgør et bredt spektrum af forskellige bygninger i forhold til størrelse, historisk periode, anvendelse, og hvilke fredningsværdier der lægges vægt på.

Kulturminister Christina Egelund siger:

”I dag er der kun én form for fredning: En totalfredning. Der er brug for en frisættelse og effektivisering af bygningsfredningsområdet, der tager højde for, at nogle fredede bygninger er særligt ikoniske, mens andre bygninger ikke kræver en helt så restriktiv fredning. Ekspertgruppen skal give et bud på, hvordan vi kan opdatere bygningsfredningsloven, så den får en god og moderne balance mellem bevaring og benyttelse. Vi skal have utidssvarende bestemmelser ud af loven, og sagsbehandlingen skal være mindre bøvlet.”

Medlemmer af ekspertgruppen

Paul Mollerup (forperson)

Troels Blicher Danielsen

Hanne Ullum

Stig Andersen

Birthe Iuel

Mette Viuf Larsen

Kent Martinussen

Læs kommissorium for ekspertgruppen her.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16