Evaluering af udlodningsmodellen

Den nuværende udlodningsmodel vurderes at være velfungerende og give budgetsikkerhed for blandt andet kultur- og idrætslivet.

Nyhed
15.05.2025

Med stemmeaftalen om ændring af udlodningsmodellen i 2017 (S, V, SF, RV, K, DF og LA) blev det besluttet, at udlodningsmodellen skulle evalueres. Det følger af aftalen og lovforslaget, at evalueringen blev indskrevet for at give muligheder for at se på alternative finansieringskilder til udlodningsloven med overvejende fokus at sikre tilstrækkelige midler til udlodningslovens såkaldte gruppe 3.

På baggrund af en evaluering fra Kulturministeriet er regeringen, SF, RV, K, DF og LA (”aftalekredsen”) enige om, at udlodningsmodellen for nuværende er velfungerende og sikrer budgetsikkerhed for modtagerne i udlodningslovens gruppe 1 og 2. Derudover vurderes det, at der er, har været og fortsat forventes at være tilstrækkelige midler til gruppe 3.

Aftalekredsen vurderer dog, at der efter en passende tidsperiode igen bør ses på udlodningsmodellen, som fastlægger fordelingen af udlodningsmidlerne. Partierne er derfor enige om, at udlodningsmodellen drøftes igen i 2030.

Læs evaluering af udlodningsmodellen her. 

Fakta om udlodningsloven

Lov om udlodning af overskud og udbytte fra lotteri indeholder en model, som beskriver, hvordan overskuddet fra primært Danske Spil A/S skal fordeles. I modellen er der modtagere i tre forskellige grupper. Det er nominelt fastsat i loven, hvor meget der skal gå til gruppe 1 og gruppe 2. Resten af de penge, der fordeles, går til gruppe 3.

Gruppe 1: Hovedorganisationer og foreninger med faste driftstilskud.

Gruppe 2: Selvejende institutioner og kulturelle formål, pulje til visse idrætsformål samt hestevæddeløbssporten, hvor midlerne er under udfasning.

Gruppe 3: Projektmidler under seks ministerområder.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16