Flere penge til biblioteksbøger og styrket indsats for børn og unges læsning

Kulturministeren sætter nye rammer for landets 6 centralbiblioteker, som bl.a. skal anvende fem millioner kroner mere til bøger og materialer. Centralbibliotekerne bliver læsecentre for at øge læseglæden hos særligt børn og unge.

Pressemeddelelse
13.08.2024

Landets seks centralbiblioteker, som ligger i Aalborg, Herning, Vejle, Odense, Roskilde og Gentofte, skal i perioden 2025-2028 anvende i alt fem millioner kroner mere årligt til bl.a. bøger til gavn for borgere i hele landet. Kulturminister Jakob Engel-Schmidt har besluttet at prioritere en større del af centralbibliotekernes bevilling til bibliotekernes største opgave, den såkaldte materialeoverbygning. Materialeoverbygningen sikrer, at borgere i hele landet kan få en bred adgang til både fysiske og digitale bøger og andet materiale. Centralbibliotekerne supplerer de lokale folkebibliotekers tilbud til borgerne med ekstra bøger og andet materiale, som folkebibliotekerne ikke selv har liggende på hylderne.

Derudover sætter kulturministeren særligt fokus på læsning og digital dannelse. Centralbibliotekerne skal i de næste fire år fungere som regionale læsecentre, der hjælper landets folkebiblioteker, folkeskoler og andre aktører til at skabe læseglæde. Læsecentrene skal skabe og formidle redskaber til at styrke læsning direkte til biblioteker, forældre og relevante institutioner, så især flere børn og unge får lyst til at læse.

Endelig skal centralbibliotekerne gøre en særlig indsats for digital dannelse – for både børn, unge og voksne. I samarbejde med bl.a. Center for sociale medier, tech og demokrati og aktører fra folkeskoler og uddannelser, skal centralbibliotekerne udvikle, formidle og tilbyde undervisningsløsninger, som f.eks. understøtter borgernes viden om informationssøgning, kildekritik og fake news.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Jeg er bekymret over, at det går tilbage med børn og unges læseglæde og læsefærdigheder. Det er en vigtig del af livet at få åbnet døren til bøgernes magi og få adgang til viden, inspiration og fordybelse. Derfor igangsatte jeg for nylig et initiativ om samarbejde mellem folkebibliotekerne og skolebiblioteker om at sikre flere fysiske bøger til børns fritidslæsning. Nu sætter jeg yderligere fokus på indsatsen for børn og unges læseglæde ved at give centralbibliotekerne en vigtig rolle som læsecentre, der skal samle gode idéer fra skoler, biblioteker samt andre steder, hvor man har haft succes med at udbrede læsning til børn og unge. Og jeg prioriterer samtidig, at flere af midlerne til centralbibliotekerne skal bruges på at købe bøger og andet materiale, så borgere i hele landet får endnu mere at dykke ned i. Jeg ser frem til at følge indsatsen og de nye læsecentres arbejde.”

Slots- og Kulturstyrelsen indleder i efteråret en dialog med centralbibliotekerne om de konkrete rammer for de to fokusområder.

Om centralbiblioteker

Centralbibliotekerne er folkebiblioteker, som efter aftale mellem kulturministeren og udvalgte kommuner løser en særlig opgave, der supplerer folkebibliotekernes tilbud til borgerne. Centralbibliotekerne er statens primære redskab til at fremme samarbejdet i folkebibliotekssektoren, herunder til at sikre borgerne adgang til en bred samling litteratur i både fysisk og digital form. Der er afsat en finanslovsbevilling på 79,3 mio. kr. årligt til centralbibliotekerne. Heraf anvendes for perioden 2025-2028 ca. 55 mio. kr. årligt til materialeoverbygningen,

Centralbibliotekerne udlånte i 2021 507.314 fysiske overbygningsmaterialer, 402.969 digitale udlån på eReolen Global (primært engelsksprogede titler) samt 504.094 aviser og tidsskrifter gennem materialeoverbygningen. I 2023 har centralbibliotekerne indkøbt 67.473 nye fysiske materialer (bøger, musik og film) i tillæg til adgang til et antal digitale titler.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16