Kulturminister nedsætter nyt bogpanel

Nyt bogpanel under Kulturministeriet skal skabe viden og debat om forandringerne på bogmarkedet og litteraturområdet.

Pressemeddelelse
03.03.2023

Bogmarkedet og litteraturen er under store forandringer i disse år. En vækst i onlinehandel og streamingtjenester, stigende brug af e-bøger og netlydbøger og konkurrence fra de sociale medier har store konsekvenser for alt fra danskernes læsevaner til forlagenes forretningsmodeller og forfatternes indtjeningsmuligheder.

Derfor har kulturminister Jakob Engel-Schmidt valgt at nedsætte et nyt bogpanel, der skal følge udviklingen, understøtte bogbranchen og give bidrag til debatten om litteraturens vilkår i Danmark. Kulturministeriets Bogpanel vil indsamle og formidle statistik og viden om hele bogens kredsløb og desuden følge udviklingen i danskernes læsning.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Grundlæggende har bogen og litteraturen det godt. Men vi ser også, at danskernes læselyst falder, og at læsevaner bliver udfordret af nye aktører og digitaliseringen. Vi må følge bogmarkedet og litteraturen, som er i konstant bevægelse, og derfor har vi brug for et nyt bogpanel, der kan gøre os klogere på udviklingen.”

Kulturministeriets Bogpanel

Kulturministeren har udpeget seks medlemmer:

Mads Rosendahl Thomsen (forperson), professor i litteraturhistorie på Aarhus Universitet

Jo Hermann, forfatter og ekstern lektor på Syddansk Universitet

Jeppe Mossin, ekspert i forlags- og bogbranchens digitalisering

Johanne Gormsen Schmidt, ekstern lektor på Københavns Universitet

Elin Algreen-Petersen, rektor på Manuskriptskolen for Børnefiktion

Dennis Christensen, analysechef i Danske Medier

Kulturministeriets Bogpanel er udpeget af kulturministeren frem til den 31. december 2026.

Faktaboks om bogmarkedets udvikling

  • Der produceres flere og flere nye e-bogstitler og lydbogstitler, og antallet af nye e-bogstitler (ca. 5000 i 2021) begynder mere og mere at nærme sig antallet af nye trykte titler (ca. 6300 i 2021). Det er særligt voksenromaner og -noveller, der udgives digitalt, hvorimod størstedelen af faglitteratur fortsat udkommer trykt (DBC, fra Bogen og litteraturens vilkår 2022)
  • Bibliotekernes udlån viser også, at bogkulturen bliver mere og mere digital. Den samlede procentstigning fra 2012 til 2021 i udlån af hhv. e-bøger og lydbøger er 279 pct. og 241 pct. Bibliotekernes fysiske udlån og materialeudgifter er omvendt faldende (Danmarks Statistik (IBIB1), fra Bogen og litteraturens vilkår 2022)
  • Tendensen de seneste tre år har overordnet set været, at en smule færre læser skønlitteratur (en smule færre læser ugentligt eller hyppigere, samtidig med at respondenter, der svarer, at de aldrig læser, er svagt stigende) (Kantar Gallup Index Danmark, fra Bogen og litteraturens vilkår 2022).

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16