Kulturministeren rejser til EU-rådsmøde med nordisk erklæring om mere gennemsigtighed og demokrati i international idræt i lyset af VM i Qatar

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har en nordisk erklæring med, når hun tager til EU-rådsmøde. Erklæringen er udarbejdet på dansk initiativ og på baggrund af debatten om VM i Qatar, og den understreger behovet for større gennemsigtighed og demokratiske beslutningsprocesser i de internationale idrætsforbund. Andre EU-lande vil få mulighed for at tilslutte sig erklæringen. Ministeren vil også drøfte priserne på sportsrettigheder med sine EU-kolleger.

Pressemeddelelse
28.11.2021

Når kulturministeren den 30. november tager til EU-rådsmøde i Bruxelles, har hun en nordisk erklæring med om mere gennemsigtige og demokratiske processer i de internationale idrætsforbund.

Erklæringen er udarbejdet på dansk initiativ og på baggrund af debatten om placeringen af VM i Qatar. Samtlige nordiske lande (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige) står bag erklæringen, som har til hensigt at skabe mere klarhed om de beslutninger, der tages i for eksempel FIFA. Til rådsmødet vil de andre EU-lande få mulighed for at bakke op om erklæringen.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

”Vi skal undgå et nyt VM i Qatar. Derfor er det vigtigt, at der er åbenhed, når de store beslutninger i de internationale idrætsforbund træffes. Det gælder ikke mindst, når der træffes beslutninger om tildelinger af værtskaber til alt fra VM-slutrunder i fodbold til OL. Og selvom det ikke er os som regering, der tager beslutninger om tildeling af værtskaber til tvivlsomme regimer, så er jeg meget opmærksom på, hvordan sporten til tider misbruges af disse regimer. Det var eksempelvis en helt forkert beslutning at placere VM i herrefodbold i Qatar. Derfor skal der være mere gennemsigtighed og demokrati i beslutningsprocesserne i de internationale idrætsforbund, så store sportsbegivenheder forhåbentlig ikke havner lignende steder fremover. Jeg ser frem til at søge opbakning til erklæringen blandt mine EU-kolleger, så vi sammen kan lægge et fælles, europæisk, politisk pres på de internationale idrætsforbund.  

Jeg er meget optaget af, at den sport, vi alle sammen godt kan lide at se på tv, er til at betale. Der er de senere år sket et skred i priserne for at se sport på tv. Det går ud over de fællesskaber i samfundet, der skabes, når vi ser landskampe eller andre store sportsbegivenheder sammen. De skal kunne ses af størstedelen af befolkningen. Jeg tager derfor til EU for at drøfte den ærgerlige udvikling og for at undersøge, om der kan gøres noget for at vende udviklingen.”

Kulturministeren skal derudover også tale med landene om tech-giganternes stigende indflydelse på samfundet og demokratiet. Ministeren forventes blandt andet at mødes med Frankrigs kulturminister Roselyne Bachelot-Narquin for at udveksle erfaringer med at håndtere tech-giganterne. Ministeren vil også benytte lejligheden til at drøfte mulighederne for at finde fælles europæiske løsninger på de udfordringer, tech-giganterne og deres algoritmer har på demokratiet og den offentlige samtale.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16