Lovforslag om kulturens analyseinstitut og bestyrelser på de kunstneriske uddannelser er vedtaget

I dag har et bredt flertal i Folketinget vedtaget to love, der skal sikre henholdsvis større viden om kulturen og stærke faglige bestyrelser på de kunstneriske uddannelser.

Pressemeddelelse
01.06.2023

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:


”Det er min ambition som minister at lave en dybdeborende og omfattende kulturpolitik, der skal give kulturen den plads i samfundet, som den fortjener. Det kræver kvalificeret viden om kulturens forhold og samfundsmæssige betydning. Derfor er jeg glad for, at Folketinget nu har stemt for, at Kulturens Analyseinstitut kan udrulle arbejdet og give os overblik og vigtig viden om kunst og kultur. Det bliver gavnligt for kulturlivets aktører og kommer til at være et vigtigt fundament for det kulturpolitiske arbejde.

Jeg er glad for, at vi nu får bestyrelser på de kunstneriske videregående uddannelser. Fagligt stærke og uafhængige bestyrelser vil give uddannelserne klare ledelsesstrukturer og vil give uddannelserne rum til at fokusere på det, de er bedst til - at uddanne kunstnere på højeste niveau.”

Kulturens Analyseinstitut

Lovforslaget om Kulturens Analyseinstitut fastlægger reglerne om instituttets formål og opgaver, dets økonomiske, administrative og ledelsesmæssige rammer samt bestemmelser om, at et rådgivende panel og netværk skal knyttes til Kulturens Analyseinstitut.

Der blev i finansloven for 2022 afsat 4,0 mio. kr. i 2022 og 8,0 mio. kr. årligt i 2023-2025 til etablering og drift af instituttet. Formålet med Kulturens Analyseinstitut er at skabe overblik over og indsigt i kunst- og kulturområdet for kunstnere, organisationer, institutioner, øvrige ansatte på kunst- og kulturområdet mv.

Bestyrelser på vej på de kunstneriske uddannelser

Desuden er lovforslaget om kunstneriske uddannelser nu vedtaget. Det betyder, at der inden længe skal indføres bestyrelser for første gang på de syv kunstneriske uddannelser under Kulturministeriet.

Hver bestyrelse vil bestå af syv medlemmer i alt, hvor fire eksterne medlemmer, herunder formanden, udpeges af kulturministeren, og tre medlemmer vælges blandt studerende og medarbejdere på institutionerne. De eksterne medlemmer vælges på baggrund af et open call til alle interesserede, som tidligere er gennemført.

Større effektivitet til Det Kongelige Teater og Statens Kunstfond

Folketinget har i dag også vedtaget en forskudt udpegning af bestyrelsen til Det Kongelige Teater, så halvdelen af bestyrelsen udpeges hvert andet år. Det skal give kontinuitet i bestyrelsesarbejdet og sikre, at der ikke sker tab af kompetencer. Dertil kan Statens Kunstfond nu kræve, at ansøgere til kunstfonden søger digitalt. Det vil gøre selve ansøgningsprocessen mere ligetil for alle ansøgere, og gøre sagsgangene mere tidssvarende for kunstfonden.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16