Nu får forfattere til digitale bøger større del i biblioteksafgiften

Når bibliotekspenge uddeles i april 2024, bliver en større andel fordelt til forfattere til e-bøger og lydbøger.

Pressemeddelelse
11.04.2024

Danmark indførte i 2018 bibliotekspenge for forfattere af e-bøger og lydbøger. De første seks år frem til nu har den digitale andel af biblioteksafgiften været fast, så den har udgjort hhv. 4, 6, 8, 10,5 og 13,8 % af den samlede bevilling.

Den 16. april 2024 vil biblioteksafgiften for første gang udbetales ud fra en dynamisk fordelingsmodel, hvor størrelsen på den digitale pulje afhænger af forholdet mellem udlånet af fysiske bøger på den ene side og udlånet af e-bøger og netlydbøger på den anden. Dermed vil den digitale andel af bevillingen også blive højere. Samlet set øges biblioteksafgiften ikke, som på finansloven for 2024 har en bevilling på i alt ca. 214 mio. kr.

Biblioteksafgiften er en central indkomstkilde for mange forfattere, og derfor er det vigtigt at få belyst konsekvenserne af, at den digitale biblioteksafgift fremover vil udbetales ud fra en dynamisk model. Kulturministeriet vil derfor i samarbejde med Dansk Forfatterforening og Danske Skønlitterære Forfattere evaluere konsekvenserne af den dynamiske fordeling, når bibliotekspengene uddeles april 2024.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Bibliotekerne er med til at sikre, at alle danskere kan få adgang til bøger, uanset om de vil læse i en fysisk bog eller lytte til dem digitalt. Lydbøger og e-bøger bliver mere populære på bibliotekerne, og biblioteksafgiften skal også understøtte, at forfattere af lydbøger også bliver honoreret ordentligt.

Biblioteksafgiften er en vigtig indkomstkilde for forfatterne, så vi skal følge nøje med i udviklingen, og jeg vil derfor gennemføre en evaluering af ordningen i samarbejde med de to forfatterforeninger”.

Formand for Dansk Forfatterforening Morten Visby siger:

”Vi er glade for, at forfattere af digitale bøger får del i biblioteksafgiften. Samtidig er det vigtigt for Dansk Forfatterforening at fastholde, at biblioteksafgiften er en kulturstøtteordning baseret på, at bibliotekerne stiller en bred vifte af litteratur til rådighed for brugerne, uanset om brugerne låner bøgerne med hjem eller ej. Med overgangen til den dynamiske fordelingsmodel vil vi være særligt opmærksomme på, at beregningen af den digitale pulje ikke forskubber de gode balancer, der hidtil har været i ordningen. Derfor er vi også glade for at kunne medvirke til evalueringen”.

Forperson for Danske Skønlitterære Forfattere Claus Ankersen siger:

”Med årets indfasning af den dynamiske fordeling mellem trykt og digital litteratur i uddeling af biblioteksafgiften, kommer vi nu til at se den fulde konsekvens af fordelingsprincippet. Det kan godt blive voldsomt. Derfor har der næppe været et vigtigere tidspunkt at evaluere konsekvenserne på, og Danske Skønlitterære Forfattere ser frem til en grundig og tilbundsgående evaluering af indfasningens konsekvenser for forfatternes økonomi”

Fakta om biblioteksafgiftsordningen

Biblioteksafgiftsordning er en kulturstøtteordning til dansk sprog og kultur, der går helt tilbage til 1946.

I 2018 var Danmark det første land i verden til at udbetale bibliotekspenge for netlydbøger og nummer to efter Canada til at udbetale bibliotekspenge for e-bøger. På finansloven for 2024 er der afsat ca. 214 mio. kr. til bibliotekspenge for bøger.

Fra 2024 opgøres størrelsen af den andel af finanslovens bevilling, som øremærkes til e-bøger og netlydbøger, på baggrund af det nyeste tilgængelige data om forholdet mellem antallet af udlån af trykte bøger og fysiske lydbøger og antallet af udlån af e-bøger og netlydbøger.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16