Nyskabende aftale på plads om kulturpas
Regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet er enige om en model for kulturpasset. Der sættes gang i to forsøg, der skal bringe flere unge ind i nye fællesskaber. Der kommer et kulturpas på 2.000 kr. Derudover vil regeringen og aftalepartierne afsætte midler til kulturpas-forløb, hvor flere unge kan blive en del af længerevarende kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber.
Pressemeddelelse
Politisk aftale
20.11.2024
Alt for mange unge har det svært og kæmper med at blive en del af samfundets fællesskaber. Derfor er regeringen og SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet nu klar med en model for forsøg med kulturpas.
Kulturpasset skal skabe bedre forudsætninger for, at unge kan blive en del af samfundets kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber. Det vil ruste dem til at komme tættere på uddannelse eller job.
Det kommende kulturpas kommer til at køre gennem to forsøg. I det ene forsøg får de unge et kulturpas i form af et digitalt betalingskort, hvor der er 2.000 kr. til rådighed, som kan bruges på fx teater, museumsbesøg eller dyrke idræt. For at hjælpe de unge med at finde nye fællesskaber vil et nyt nationalt partnerskab tage dem i hånden, så de ikke sidder alene med kulturpasset. Partnerskabet, som vil bestå af organisationer inden for dansk kultur- og idrætsliv, vil identificere de unge, give kulturpasset til dem og hjælpe til, at de kommer afsted til relevante oplevelser, som kulturpasset kan tilbyde.
Nogle af de unge i målgruppen har brug for mere håndholdte og langsigtede indsatser, der kan forberede dem mere direkte til et hverdagsliv på en uddannelsesinstitution eller arbejdsplads. Derfor kommer der i den anden del af forsøget op til 15 længerevarende forløb for større og mindre grupper unge hos aktører inden for social- eller kultursektoren, der kan bruge kultur-, fritids- eller idrætsliv som løftestang til trivsel og beskæftigelse.
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:
”Vi har sat os i spidsen for en meget svær mission. Vi vil have unge, der ofte står et svært sted i livet, ud i nye fællesskaber. Jeg tror på, at kulturen, foreningslivet og idrætten kan give uvurderlige oplevelser for den enkelte og skabe vigtige fællesskaber, som kan give de unge mod på livet og selvværd, som i sidste ende ruster dem til at komme i job og uddannelse. For at lykkes skal vi have hjælp fra de mange dygtige organisationer, der kender de unge og arbejder med dem til dagligt. Med deres hjælp er jeg overbevist om, at vi kan få gjort en forskel for mange unge.”
Mogens Jensen (S) siger:
”Kultur, kunst, idræt og de mange foreningsfælleskaber i Danmark kan være med til at give et stærkere ståsted i tilværelsen for udsatte unge. Derfor er jeg og Socialdemokratiet meget glade for, at vi nu kan realisere Regeringens forslag om forsøg med kulturpas. Med en håndholdt indsats vil forenings- og kulturlivet nu kunne række ud til udsatte unge og tilbyde dem kultur-, kunst-, idræts og foreningsoplevelser og derigennem inkludere flere i gode fællesskaber og oplevelser over hele landet. Det vil også bidrage til at modvirke kulturel ulighed og sikre at flere får adgang til kunst-, kultur- og idrætsverdenen.”
Jan E. Jørgensen (V) siger
"Kulturpasset er en vigtig mulighed for at bringe flere unge ind i fællesskaberne omkring kultur, foreninger og idræt. I Venstre ser vi det som en investering i de unges trivsel og deres mulighed for at finde vej mod uddannelse og beskæftigelse. Vi håber, at dette initiativ kan give mange unge en god start og nye oplevelser."
Charlotte Broman Mølbæk (SF)
"Unges trivsel er vigtigt for SF og vi mener at kultur aktiviteter kan noget helt særligt for os alle. Men særligt for de mest sårbare unge ser vi et stort potentiale i at de oplever kunsten, er med i idrætten og i de fællesskaber der er. Derfor er vi glade for aftalen om kulturpas, hvor vi gør andet end at slå de unge i hovedet med sanktioner og pres. Men støtter op om projektet der inviterer ind i fællesskaber der mens man er sammen om noget giver mening i livet. Vi glæder os til at følge projektet."
Zenia Stampe (RV) siger:
"Det her er kulminationen på mange års arbejde med at indføre et kulturpas for danske unge. Vi har fulgt med i andre landes erfaringer og er begejstrede for, at det er lykkedes at designe en helt særlig dansk model for kulturpasset, der er både mere målrettet og fællesskabsorienteret, end hvad vi har set andre steder."
Sascha Faxe (ALT) siger:
"Kulturen er vores fælles meningsskaber og fællesskabets grobund. Hvis kulturpas kan vække unges interesse for kulturlivet, er der stort potentiale for at styrke deres trivsel og skabe mere mening i hverdagen. Vi ved, at deltagelse i forpligtende fællesskaber kan løfte både det individuelle og det sociale liv. Alternativet håber, at kulturpasset bliver en døråbner for unge og udsatte grupper og samtidig fremmer et mere inkluderende og levende kulturliv."
Henrik Rejnholt Andersen (M) siger:
"Jeg er så glad for, at vi endelig er kommet i målmed kulturpasset. I en tid hvor de unge sidder hver for sig bag skærmene og mistrivslen raser, er der brug for tiltag, der samler og forbinder unge mennesker. Moderaterne har fra dag ét i Folketinget kæmpet for, at kulturen skal nå ud til alle danskere. Her spiller kulturpasset en afgørende rolle for at støtte udsatte unge i at få adgang til kulturen, komme afsted og få glæde af de sunde fællesskaber, de kan være en del af."
Søren Sønderrgaard (EL) siger:
"Enhedslisten har i mange år arbejdet for et kulturelt frikort til alle unge. Derfor hilser vi velkommen, at der nu gennemføres et to-årigt forsøg med et kulturpas, som i første omgang er rettet mod unge mellem 15 og 24 år, der hverken er i uddannelse eller i beskæftigelse. Vi hilser også velkommen, at der i ordningen ligger en appel til institutioner, organisationer, foreninger og civilsamfundsaktører om at bidrage til at inddrage målgruppen i fællesskabsskabende kultur-, forenings- og idrætsaktiviteter. På baggrund af de indhøstede erfaringer ser vi frem til at evaluere forsøget i andet halvår af 2026 med henblik på en forbedret og mere omfattende ordning."
Fakta
Der er på finansloven afsat 10 mio. kr. i 2024 samt 65 mio. kr. årligt i 2025 og 2026 til forsøget med kulturpas.
Om kulturpasset
I regeringsgrundlaget fremgår det, at der skal gennemføres et forsøg med kulturpas for de 43.000 unge, der hverken har en ungdomsuddannelse, er i over 18 timers beskæftigelse eller er i gang med en uddannelse. Dertil omfatter forsøg med kulturpas også de cirka 8.000 unge, der er i gang med en forberedende grunduddannelse (FGU).
Der bliver i 2024 nedsat et nationalt partnerskab af organisationer inden for bl.a. idræt, forenings- og kulturlivet, som via et digitalt betalingskort uddeler 2.000 kr. til unge i målgruppen. Kortene kan bruges på fælleskabsskabende kultur-, forenings- og idrætsaktiviteter, som er godkendt til kulturpasset. Det digitale betalingskort kan de unge bruge fra sommeren 2025 indtil udgangen af 2026. Kulturpasset er klar til sommer, fordi it-løsningen med kulturpas i første omgang skal sendes i udbud.
Om kulturpas-forløb
Der vil blive lavet op til 15 kulturpas-forløb for unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse. Det kan eksempelvis være forløb på seks måneder med 15 deltagere eller kortevarende gruppeforløb for flere, som fx kan hjælpe 150-200 unge årligt. Forløbene vil drage nytte af eksisterende indsatser rundt omkring i landet, der alle har det tilfælles, at de arbejder med beskæftigelse, trivsel og karakterdannelse gennem kultur-, forenings- og idrætsfællesskaber.
Formålet med forløbene er at understøtte og udbrede eksisterende indsatser og koncepter inden for kultur-, forenings- og idrætsområdet, som har lykkedes med at fremme beskæftigelse og trivsel blandt unge i målgruppen. De unge kan påbegynde forløb fra starten af 2025.
Der vil snart komme mere information om kulturpas-forløbene, herunder hvordan man kan søge om at blive en del af kulturpas-forløbene. Det vil fremgå af Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.
Yderligere oplysninger
Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16