Ophavsret og medieforlig vil præge folketingsarbejdet

Kulturministeriet har fem lovforslag på det lovprogram for regeringen, der er offentliggjort i dag.

Nyhed
03.10.2023

I dag er Folketinget officielt åbnet, og dermed begynder arbejdet med at få behandlet ny lovgivning.

For kulturminister Jakob Engel-Schmidt er det især lovforslag om ophavsret og medier, der vil fylde. I alt er der fem lovforslag fra Kulturministeriet på det lovprogram, Statsministeriet netop har offentliggjort.  

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Jeg glæder mig til, at vi i løbet af efteråret kommer videre med at realisere de nye rammer for medierne, som vi indgik et bredt forlig om i juni. Her styrker vi blandt andet de lokale og regionale medier og de publicistiske magasiner samt sikrer mere dansk kvalitetsindhold på film og tv.

Vi har et vigtigt arbejde foran os med fortsat at modernisere reglerne om ophavsret. Her arbejder vi på at indføre en aftalelicens på området for tekst- og datamining, så rettighedshaverne kan forhandle kollektivt med tech-virksomheder om brug af deres rettigheder til eksempelvis kunstig intelligens. ”

Fakta om lovforslagene

I løbet af efteråret vil ministeren fremsætte to lovforsalg, der implementerer vigtige dele af det brede medieforlig, som blev indgået i juni måned. Det handler dels om mediestøtten, hvor det blandt andet er aftalt, at der skal ske en omfordeling mellem regionale medier og landsdækkende medier, at publicistiske magasiner skal styrkes, og at der skal være en ugeavispulje. Der kommer også et lovforslag om kulturbidraget, der skal sikre produktionen af mere dansk kvalitetsindhold i form af serier, dokumentarprogrammer og film. I starten af det nye år kommer der et tredje lovforslag, der blandt andet handler om, hvordan medlemmerne af DR’s bestyrelse udpeges, og giver mulighed for, at Public Service-puljen kan støtte lyd.

I starten af 2024 kommer der også et lovforslag, der skal modernisere reglerne om ophavsret yderligere, så de følger med den teknologiske udvikling. Lovforslaget vil særligt have fokus på reglerne om aftaleindgåelse i forhold til brug på nettet, herunder en ny aftalelicens for tekst- og datamining. Tekst- og datamining bruges blandt andet, når man skal indsamle information fra nettet til at træne kunstig intelligens.

Endelig får Slots- og Kulturstyrelsen lov til fortsat at udveksle oplysninger med andre offentlige myndigheder i forbindelse med deres resterende covid-19-tilsyns- og kontrolopgaver i 2024. For at gøre dette muligt udskydes udløbsdatoen for en del af loven om Slots- og Kulturstyrelsens kontrol og tilsyn med covid-19-kompensationsordninger mv. Lovændringen skyldes, at det ikke er muligt for Slots- og Kulturstyrelsen at færdiggøre sagsbehandlingen på covid-19-ordningerne inden årsskiftet.

Læs lovprogrammet på Statsministeriets hjemmeside. 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16