Sportswashing, medier og betaling til musikere fylder for minister på EU-rådsmøde

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt tager til rådsmøde i Bruxelles, hvor møderne blandt andet vil handle om at forhindre, at sport bliver misbrugt som propaganda.

Pressemeddelelse
Nyhed
15.05.2023

På mødet med EU’s sportsministre vil der være en drøftelse, som handler om sikring af menneskerettigheder ved organisering af større idrætsbegivenheder. Her vil kulturministeren opfordre sine ministerkolleger til at gøre brug af den erklæring, der på dansk initiativ blev underskrevet af 23 lande forud for VM i Qatar. 

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Vi skal lære af de dyrekøbte erfaringer fra fodbold-VM i Qatar, hvor et problematisk valg af vært overskyggede sporten. I kampen mod sportswashing er 2021-erklæringen, der blev til på dansk initiativ og handler om mere gennemsigtighed og demokrati i internationale idrætsforbund, et vigtigt arbejdsredskab. Jeg tager til Bruxelles med en klar opfordring til mine ministerkolleger om at anvende erklæringen til at lægge pres på idrætsforbundene i deres respektive lande, så de internationale forbund ikke kan se bort fra blandt andet menneskerettigheder, når de bestemmer, hvor mesterskaber skal finde sted.”

Betaling til musikere

I forbindelse med rådsmødet har ministeren også møde med EU-kommissæren for det indre marked, Thierry Breton. I den forbindelse vil ministeren lægge pres på EU for at sikre mere retfærdige forhold, når det gælder betaling af musikere.

Danske musikere får ikke betaling, når deres musik bliver spillet i en række lande uden for EU såsom USA. Men på grund af en EU-dom kan Danmark blive tvunget til at indføre regler, der betyder, at danske radiostationer skal sende penge til de udenlandske musikere, når de spiller deres musik. Derfor vil ministeren have EU’s regler ændret, så Danmark kan beholde et gensidighedsprincip, der skal forhindre, at de udenlandske musikere skal have penge, uden at der kommer penge den anden vej til danske kunstnere.

Problemstillingen skal også drøftes på selve rådsmødet, og ministeren har et møde med den franske kulturminister Ms. Rima Abdul Malak for at drøfte Danmarks og Frankrigs fælles arbejde for at lægge pres på EU-Kommissionen.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Det er hamrende uretfærdigt, hvis vi i Danmark kan blive tvunget til at indføre regler, der betyder, at eksempelvis amerikanske musikere skal have betaling for deres rettigheder, uden at der kommer penge til danske musikere fra USA. Jeg håber at kunne overbevise både mine ministerkolleger og EU-Kommissionen om nødvendigheden af rimelighed her. Det glæder mig, at vi får mulighed for at drøfte sagen i forbindelse med rådsmødet, hvor min forhåbning er, at vi kan finde sammen om at indføre et gensidighedsprincip på EU-niveau.”

European Media Freedom Act

På rådsmødet skal ministrene også diskutere den nye medielovgivning, der er på vej fra EU, European Media Freedom Act. Forslaget har til hensigt at værne om frie og uafhængige medier blandt medlemsstaterne i EU. Men der er bekymring blandt andet i den danske mediebranche for, at det vil underminere den måde, som vi i Danmark værner om mediefrihed og regulerer medier på. Medlemsstaterne er endnu ikke nået til enighed om en kompromistekst. På rådsmødet vil der være en politisk drøftelse af forslaget.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Det er afgørende, at vi ikke ender med en europæisk regulering, der skader frie og velfungerende medier. Det er dog mit indtryk, at der er stor vilje til at nå et kompromisforslag, som alle kan se sig selv i. Det har jeg både oplevet i de igangværende forhandlinger, og da jeg tidligere på måneden mødtes med en række nøgleaktører i Bruxelles. Derfor ser jeg fortrøstningsfuldt på, at vi i sidste ende kan lande forslaget på et fornuftigt sted og sikre, at vi både fremmer mediefriheden i hele Europa og bliver ved med at have nogle velfungerende rammer for den danske mediebranche.”

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16