Tal Trygt - nyt rådgivningstilbud til studerende ved kunstneriske uddannelser

Nu kan studerende hurtigt få hjælp, hvis de oplever krænkelser. Ny ordning giver studerende på de kunstneriske uddannelsesinstitutioner mulighed for professionel og uvildig rådgivning.

02.04.2019

Kulturministeriet har i samarbejde med Studenterrådgivningen etableret en ny ordning – Tal Trygt, der giver studerende fra de kunstneriske uddannelsesinstitutioner mulighed for at henvende sig trygt og anonymt, hvis de oplever krænkende adfærd og har behov for at tale om det. Ordningen indebærer, at de inden for 48 timer vil blive tilbudt en samtale med en uvildig og professionel rådgiver, som kan støtte den studerende og hjælpe dem med at få en tryg tilbagevenden til studiet. 

Kulturminister Mette Bock siger:

"Krænkende adfærd er fuldstændigt uacceptabelt. Med det nye tiltag Tal Trygt tages der hånd om studerende, som oplever krænkende adfærd ved at tilbyde professionel hjælp hurtigt. Tilbuddet stilles til rådighed som et redskab, der kan sikre, at de studerende kan få hurtig hjælp i en svær situation. Vi skal gøre, hvad vi kan for at forhindre krænkende og grænseoverskridende adfærd på vores kunstneriske uddannelser." 

Formand for KUR (Kulturministeriets rektorer) og rektor for Det Jyske Musikkonservatorium Claus Olesen siger:

”Det er af afgørende betydning, at man som studerende hjælpes, hvis man oplever at have været udsat for krænkende adfærd. Samarbejdet med studenterrådgivningen betyder, at de studerende på en hurtig og tryg måde kan modtage professionel rådgivning og støtte. Det er uddannelsesinstitutionerne meget tilfredse med, og den nye ordning – Tal Trygt – vil lægge sig i forlængelse af institutionernes øvrige initiativer for at sikre trygge og gode læringsmiljøer.” 

Direktør for Studenterrådgivningen Thomas Braun siger:

”Vi ved, at det kan have store personlige konsekvenser for den enkelte at blive udsat for krænkelser, og mange er i tvivl om, hvor de kan gå hen for at få støtte og vejledning. Derfor er det vigtigt, at de studerende har et sted, hvor de trygt kan snakke med nogen om deres oplevelser og få hjælp til, hvordan de kan håndtere situationen både personligt og i forhold til at komme trygt tilbage på uddannelsen. I Studenterrådgivningen har vi i 50 år hjulpet studerende med psykologisk og socialfaglig rådgivning, og derfor er vi klædt rigtig godt på til at tage imod og hjælpe de studerende, som har været udsat for krænkende oplevelser på studiet.” 

Den nye ordning Tal Trygt dækker studerende på Kulturministeriets videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner. Syv statslige institutioner og to selvejende institutioner kommer til at benytte sig af ordningen: Den Danske Filmskole, Den Danske Scenekunstskole, Det Jyske Musikkonservatorium, Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, Rytmisk Musikkonservatorium, Syddansk Musikkonservatorium, Forfatterskolen (selvejende) og Det Jyske Kunstakademi (selvejende).  

Om Tal Trygt

Ordningen Tal Trygt skal sikre, at alle studerende fra de kunstneriske uddannelsesinstitutioner kan få hurtig og tryg adgang til professionel vejledning og støtte, hvis de oplever krænkende adfærd og har behov for at tale om det. Når den studerende henvender sig pr. e-mail eller telefon og oplyser, at vedkommende føler sig udsat for krænkende adfærd, får den studerende adgang til en af Studenterrådgivningens rådgivere uden om den almindelige venteliste. Fra henvendelsestidspunktet tilbydes den studerende en telefonsamtale med en rådgiver inden for to hverdage. Hvis der er behov for yderligere samtaler med Studenterrådgivningen, vil den studerende tilbydes et forløb, der kan sikre en tryg tilbagevenden til studiet. I tilfælde, hvor der er tale om alvorlige, traumatiserende krænkelser med behov for specialiseret behandling, hjælper Studenterrådgivningens rådgiver med at få kontakt til relevant behandling. Studenterrådgivningens rådgivere er underlagt tavshedspligt.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16

Thomas Braun, direktør i Studenterrådgivningen: 20 73 42 19