Hjælp på vej til kulturinstitutionerne

Nu bliver kulturinstitutioner, med over 50% i offentligt tilskud, også omfattet af hjælpepakkerne for lønkompensation og kompensation for faste omkostninger. Ordningen forventes at tilføre 140 mio. kr. til gavn for kulturlivet.

Pressemeddelelse
07.04.2020

Kulturminister Joy Mogensen siger:

”For kulturinstitutionerne og hele Kulturdanmark er det så utrolig vigtigt, at vi holder hånden under alle de museer, teatre og mange andre kulturinstitutioner. Institutioner, der får over 50 pct. i offentligt tilskud i lighed med andre organisationer, skal have adgang til de generelle hjælpepakker for lønkompensation og kompensation for faste udgifter.

Det er afgørende, at de mange institutioner, som udgør rygraden i vores kulturliv i Danmark, også får hjælp uanset hvor stort deres offentlige tilskud er. De skal overleve krisen, så de også fremover kan lave forestillinger, udstillinger og meget andet kultur, der beriger danskernes hverdag og vores alle sammens fællesskab.” 

Britt Bager, Venstre, siger:

”I Venstre er vi glade for at kulturinstitutionerne nu ligestilles, uanset hvilken størrelse statstilskuddet har. Men den her aftale kan ikke stå alene, den skal hurtigst muligt følges op med en nødpulje, hvor vi kompenserer for tabte indtægter. Det er helt afgørende, hvis vores kulturinstitutioner skal overleve den kritiske nedlukning.”

Pernille Bendixen, Dansk Folkeparti, siger:

”Det er en kæmpestor lettelse at 50% kompensations ordningen nu annulleres så mange flere vil kunne rummes i ordningen. Listen med nye der kan få hjælp er alenlang, hvilket vidner om det behov der er. Nu vil tiden vise, om der er flere huller der skal afdækkes.”

Zenia Stampe, Det Radikale Venstre, siger:

”Det er godt, at alle de selvejende kulturinstitutioner nu er omfattet af hjælpepakkerne. Men vi er meget bevidste om, at mange danske kulturinstitutioner trods hjælpepakker stadig står i en kritisk situation med udsigt til store tab og truende konkurser. De har fået en svømmevinge, men de har brug for en redningsvest, hvis de skal klare sig gennem krisen. Derfor presser vi fortsat på for flere midler og yderligere løsninger til kulturlivet.”

Anna Brændemose, Socialistisk Folkeparti, siger:

”Jeg er glad for, at vi har fået kulturinstitutioner med mere end 50 pct. i offentlig støtte med i nuværende hjælpepakker. Mange er ramt rigtig hårdt som følge af nedlukningen. Det danske kulturliv er meget vigtigt, og hvis vi skal sikre vores kulturinstitutioner i fremtiden, så skal vi hjælpe dem nu.”

Mai Villadsen, Enhedslisten, siger:

”Jeg er så uendelig glad for, at vi nu annullerer 50 pct. grænsen, så langt flere institutioner kan gøre brug af hjælpepakkerne. I ugevis har disse institutioner været glemt, så det er rigtig vigtigt, at vi fra Folketingets side nu også begynder at tage hånd om deres udfordringer.”

Birgitte Bergman, Konservative, siger:

”De mange kulturinstitutioners økonomi styrtbløder de her dage, og de har ikke udsigt til at kunne tjene det tabte hjem efter krisen. Det er vores fælles kulturarv. Og hvis vi skal undgå at gå en kulturfattig fremtid i møde, så må og skal vi hjælpe nu. Jeg er derfor rigtig glad for, at der nu er hjælp på vej til hele landet, lige fra Museet for Søfart i Helsingør til Museum Sønderborg. Så langt, så godt. Nu vil vi konservative sikre, at også de store museer som fx ARoS, Louisiana, Den Gamle By, Tirpitz museet og teater rundt om i landet også får hjælp. Det bliver det næste vigtige skridt i kampen for vores fælles kulturliv i Danmark.”

Josephine Fock, Alternativet, siger:

”Jeg er rigtig glad for, at vi med denne aftale sikrer, at de selvejende institutioner og fonde der får mere end 50% i offentlig støtte også kan få lønkompensation og dækning af faste udgifter. Det er hårdt tiltrængt med denne løsning, da vores kulturinstitutioner er lukket helt ned pga. Corona-krisen.

Uffe Elbæk, De fire grønne løsgængere, siger:

“Jeg er simpelthen så lettet over, at alle vores kulturinstitutioner - teatre, museer, kunsthaller etc – nu kan søge de generelle økonomiske hjælpepakke. Det modsatte havde været helt uoverskueligt. For kulturlivet er oprigtigt i frit fald lige nu.”

Baggrund for kompensation til kulturinstitutionerne

Selvejende institutioner, foreninger, fonde mv., som modtager mere end 50 pct. i offentligt tilskud, har indtil nu ikke været omfattet af de generelle hjælpepakker i relation til lønkompensation og faste omkostninger.

Det betyder, at mange publikumsrettede institutioner på kulturområdet, som i dag modtager 50 pct. eller mere i offentligt tilskud, vil kunne søge kompensation i regeringens hjælpepakker. Statslige institutioner vil ikke blive omfattet.
Hent fakta-ark om ordningen (pdf)

Det er Slots- og Kulturstyrelsen, der behandler ansøgninger. 

Læs mere på styrelsens hjemmeside

Opdateret med links til udvidet aftale:

Lønkompensationsordningen er udvidet den18. april. 
Læs om den udvidede lønkompensationsordning
 
Kompensation for faste udgifter er udvidet den 18. april. 
Læs den udvidede aftale
 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16
Britt Bager (V): 61 62 44 77
Pernille Bendixen (DF): 33 37 55 00
Zenia Stampe (RV): 61 62 51 61
Anna Brændemose (SF): 61 62 31 06
Mai Villadsen (Ø): 61 62 44 15
Birgitte Bergman (K): 61 62 32 52
Josephine Fock, (ALT): 33 37 48 99
Uffe Elbæk, De fire grønne løsgængere: 61 62 50 78