Danskernes læsevaner er blevet mere digitale under nedlukninger af biblioteker og boghandlere

De nye tal i årsrapporten fra Bogpanelet for 2021 viser stabilitet i bogbranchen, men de to nedlukninger af samfundet har også sat tydelige spor på litteraturområdet.

Pressemeddelelse
05.11.2021

Bogpanelet præsenterer nye tal på udviklingen inden for alt fra forlagenes omsætning til danskernes bibliotekslån og læsevaner.

Bogpanelets årsrapport, Bogen og litteraturens vilkår 2021, udgives i dag og kan læses her.

Årsrapporten viser, at bogbranchen og danskernes bogvaner fortsætter den digitale udvikling. Nedlukningerne i marts 2020 og december 2020 forstærkede endda den digitale udvikling inden for danskernes bogkøb, bibliotekslån og læsning.

Den mest markante udvikling i årets tal kan man finde i udlån af netlydbøger og e-bøger. Særligt netlydbogen oplever endnu et år med store stigninger i antallet af biblioteksudlån og større andel af forlagenes omsætning. Forlagenes omsætning er svagt stigende, selvom antallet af forlag er faldet med fem. Herudover viser årets tal, at danskerne overordnet set hverken læser mere eller mindre. Tallene vidner om, at Danmark har en stærk digital infrastruktur både på bogmarkedet og i bibliotekerne, som sikrer, at danskerne kan få adgang til litteratur.

Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:

”Det glæder mig, at så mange danskere har fundet vej til bøgerne under nedlukningerne, og at de digitale muligheder for at købe, låne og læse bøger har muliggjort dette. Danskerne har købt bøger online, og de har i særdelshed lånt flere netlydbøger og e-bøger fra bibliotekerne.

Bøger er vigtige brikker i vores demokratiske samtale, men nok så vigtigt kan de give et kærkomment afbræk fra de sociale medier og skærme, der konstant suger vores opmærksomhed og fokus. Derfor er det også afgørende, at vi så tidligt som muligt får vist vores børn værdien af læsning, så læselysten bliver etableret for resten af livet.”

Formand for Bogpanelet, Anne-Marie Mai, siger:

”Når man læser Bogpanelets mange tal, skal man mærke sig de allermindste spor for at kunne danne sig det større billede af en forandring, der er i fuld gang, og som er mere dramatisk og kompliceret, end man først kan antage.

Det er vigtigt, at alle danskere har gode muligheder for adgang til fysiske bøger i hverdagen. Det skal hverken være svært eller dyrt at få fysiske bøger inden for rækkevidde. Desuden skal børns læselyst fremmes, ikke gennem påbud og firkantede læseanbefalinger, men gennem initiativer, der inddrager børns ønsker og behov.”

Fakta om bogpanelet

Kulturministerens Bogpanel blev etableret i 2014 for at følge udviklingen på det danske bogmarked, og det nuværende panel er udpeget for perioden 2019-2022. 

Professor Anne-Marie Mai er formand for panelet, der i alt tæller seks forskere med ekspertise inden for bogens og litteraturens kredsløb. 

På baggrund af en stor mængde statistik tager årsrapporten temperaturen på bogbranchen fra det øjeblik en bog produceres, til den er i hånden på læseren. På den måde tager tallene højde for hele kredsløbet fra produktion over distribution til forbrug.

Bogpanelet udgiver også specialrapporter og afholder seminarer. Kulturministeriet er sekretariat for Bogpanelet.

Læs mere om Bogpanelet og panelets aktiviteter, eller genbesøg specialrapporter og tidligere årsrapporter her.

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16

Øvrige henvendelser: Fuldmægtig, August Schwensen, Kulturministeriet, tlf.: 41 39 38 78