Bogpanelet

Bogpanelet følger udviklingen på bogmarkedet og arbejder med at kortlægge bogens kredsløb og den aktuelle situation for litteraturen i Danmark.

Bogpanelet er nedsat for perioden 2023 til 2026 og er det tredje Bogpanel siden 2014. Bogpanelet udgiver årsrapporten ”Bogen og litteraturens vilkår” og vil derudover udarbejde en årlig temarapport. Panelet vil også arbejde for skabe mere debat om litteratur og bogmarkedet ved f.eks. at afholde arrangementer.

Bogpanelet har til opgave at følge udviklingen på bogmarkedet. Det gør de blandt andet ved at skabe viden og debat om litteraturens betydning for borgerne og ved at følge litteraturens udvikling i en tid præget af digitalisering. Bogpanelet indsamler også statistisk viden om for eksempel bogproduktion, distribution og læsevaner.

Navn Stilling/titel Beskikket fra Beskikket til Honorar
Mads Rosendahl Thomsen (forperson) Professor i litteraturhistorie på Aarhus Universitet 01-03-2023 31-12-2026 32.025,00 kr. (Niveau 31. marts 2012)
Jo Hermann Forfatter og ekstern lektor på Syddansk Universitet 01-03-2023 31-12-2026 26.700,00 kr. (Niveau 31. marts 2012)
Jeppe Mossin Ekspert i forlags- og bogbranchens digitalisering 01-03-2023 31-12-2026 26.700,00 kr. (Niveau 31. marts 2012)
Johanne Gormsen Schmidt Ekstern lektor på Københavns Universitet 01-03-2023 31-12-2026 26.700,00 kr. (Niveau 31. marts 2012)
Elin Algreen-Petersen Rektor på Manuskriptskolen for Børnefiktion 01-03-2023 31-12-2026 26.700,00 kr. (Niveau 31. marts 2012)
Dennis Christensen Analysechef i Danske Medier 01-03-2023 31-12-2026 26.700,00 kr. (Niveau 31. marts 2012)

Navn

Stilling/titel

Claus Ankersen

Formand for Danske Skønlitterære Forfattere

     

Annette Bach

Enhedschef Slots- og Kulturstyrelsen

     

Lone Haagerup

Forperson for Boghandlerforeningen

     

Lars Lerche

Biblioteksleder i Norddjurs og repræsentant for Danmarks Biblioteksforening

     

Christine Bødtcher-Hansen

Direktør for Danske Forlag

     

Morten Bruun Pedersen

Seniorøkonomi i Forbrugerrådet Tænk

     

Karsten Pers

Medstifter og formand for NewPub, repræsenterer selvudgiverfeltet

     

Martin Molter West

Souschef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

     

Karen-Margrethe Revsbæk

Roskilde Bibliotek, repræsenterer læsekredsfeltet

     

Morten Visby

Formand for Dansk Forfatterforening

     

Arrangementer
 

Bogpanelet sætter aktuelle brancherelevante emner til debat.

SEMINAR OM BØRN OG UNGES DIGITALE LÆSEKULTUR - 22. MAJ 2024

Bogpanelet ønsker at fremme debatten om børn og unges læsning, og inviterer derfor til seminar om Bogpanelets undersøgelser af børn og unges læsekultur: ”Børn og unges læsekultur og digitaliseringens konsekvenser”, som er udarbejdet af Will & Agency, og ”Digitaliseringens betydninger for børn og unges læsning”, som er et litteraturreview udarbejdet af faglig konsulent og ph.d. Henriette Romme Larsen fra Nationalt Videncenter for Læsning.

Will & Agency har besøgt 7-18-årige på skoler og institutioner for at høre fra de unge selv, hvad der påvirker deres lyst og mulighed for at læse. Desuden har de indsamlet data fra TikTok for at belyse digitale læsefællesskaber. Henriette Romme Lund fra Nationalt Videncenter for Læsning har lavet en gennemgang af videnskabelig litteratur om børn og unges læsevaner i en digital tidsalder.

Foruden præsentationer af undersøgelsernes vigtigste fund, diskuteres børn og unges læsekultur og læsevaner af et panel bestående af Emma Alnor (Teamleader hos eReolen), Rebecca Bach-Lauritsen (Børnebogsforfatter) og Sarah Mygind (lektor på Aarhus Universitet på Institut for Kommunikation og Kultur – Børnelitteratur).

 

Digitalt seminar om faglitteraturens aktuelle status og vilkår - 16. aug. 2022

Bogpanelet afholdte et digitalt seminar d. 16. august 2022 for at følge op på Bogpanelets specialrapport om faglitteraturens vilkår af journalisten Tatiana Tillys.

Værten Tore Leifer gik bl.a. i samtale med Kim Hundevadt, forlagschef for Politikens Forlags Nonfiktion, og Lars Erik Strandberg, stifter og direktør af Strandberg Publishing. De talte om det aktuelle marked for faglitteraturen fra særligt forlagsbranchens perspektiv. Herefter skiftede fokus til, hvilke udfordringer og muligheder forfatterne af faglitteratur oplevede på aktuelle bogmarked. Tore Leifer og de faglitterære forfattere Lone Frank og Annette Lassen havde en levende samtale om alt fra genrens udvikling til de økonomiske vilkår for forfattere. Seminaret blev rundet af med en paneldebat med deltagerne, som bl.a. kom ind på faglitteraturens plads i en stadig mere digitaliseret læsekultur. 

Man kan se eller gense seminaret, der blev streamet, lige her
 


Digitalt seminar: Kunstfondens betydning for dansk litteratur - 12. nov. 2020

Bliv klogere på konklusionerne i Bogpanelets specialrapport "Statens Kunstfonds betydning for dansk litteratur", og deltag i debatten om Kunstfondens betydning for dansk litteratur. Hør blandt andre kulturminister Joy Mogensen, Jens Smærup Sørensen, Dennis Gade Kofod, Dy Plambeck og repræsentanter fra forfatterforeningerne, Danske Forlag og Mikrofest.

Seminarets gang bliver styret af kulturjournalist på DR P1, Tore Leifer, som lægger ud med at interviewe post.doc. Johanne Gormsen Schmidt, som har skrevet rapporten.

Her kan du streame seminaret

Tid og sted: Det digitale seminar om Statens Kunstfonds betydning for dansk litteratur blev afholdt via live-streaming torsdag 12. november 2020 kl. 10-12.

 

Digitalt seminar: Bogbloggeres rolle i formidlingen af bøger -  17. juni 2020

Bliv klogere på, hvordan bogbloggere arbejder, og hvordan man aktivt kan bruge bloggere til at nå flere læserne.

Det danske bogmarked og mediernes litteraturformidling forandrer sig hastigt i disse år. Avisernes spalteplads om bogstof bliver mindre og mindre, og mange finder deres inspiration til den næste bogoplevelse i deres private netværk. Et netværk, der i høj grad er digitalt og på de sociale medier. Derfor sætter Bogpanelet nu spot på bogbloggeres rolle i formidlingen af bøger i Danmark.

På seminaret kommer vi rundt om bogbloggerfænomenet fra en række forskellige perspektiver. Vi spørger blandt andet forsker i sociale medier Gry Høngsmark Knudsen og presseansvarlig for forlaget Modtryk Marie Hastrup Sørensen om deres blik på udviklingen og brugen af bogbloggere.

Der bliver også mulighed for en rundtur til fire vidt forskellige bogbloggeres univers..

Læs mere om seminaret i Bogpanelets årsrapport "Bogen og litteraturens vilkår 2020"Det danske bogmarked i forandringernes tegn – 24. september 2019
 

Bogpanelet inviterer til debat om nye forretningsmodeller, nye kommercielle aktører og nye forbrugsmønstre i det danske bogmarked. Her taler bl.a. Morten Hesseldahl, Gyldendals administrerende direktør, og Tine Smedegaard Andersen, administrerende direktør hos People’s Press. Emnet bliver sat i en europisk kontekst med indlæg af Jurriaan Rammeloo, bogbrancheforsker fra Holland, og Leonora Christina Skov fortæller om udviklingen set fra forfatterstolen.

Tid og sted: Arrangementet blev afholdt tirsdag den 24. september kl. 14.15-16 i Slots- og Kulturstyrelsen.

Opdateret 15. maj 2024