Digitaliseringen af bogmarkedet tager til

Bogpanelets årsrapport for 2022 udkommer i dag. Rapporten viser, at e-bøger og lydbøger er i vækst, uanset om man ser på produktion, distribution eller forbrug.

Pressemeddelelse
01.01.1970

Den digitale udvikling fortsætter ufortrødent. Fra 2020 til 2021 er forlagenes omsætning fra salg af netlydbøger og e-bøger steget med henholdsvis 34,6 % og 14,7 %. Udlån af e-bøger og lydbøger er steget med henholdsvis 279 % og 241 % fra 2012-2021.

Kulturminister Jakob Engel-Schmidt siger:

”Læsning kan give os nye perspektiver, både på os selv og samfundet, og det kan udvikle vores evne til fordybelse og medfølelse. De digitale muligheder for læsning åbner bøgernes verden for flere. Vi kan for eksempel lytte til en lydbog, mens vi pendler til arbejde, og større bogstaver i e-bøger kan gøre det nemmere for ældre og svagtseende at blive lukket ind i bøgernes univers. I en tid med nye medievaner er det vigtigt, at vi holder fast i bøgerne – analogt og digitalt.”

Formand for Bogpanelet Anne-Marie Mai siger:

”Forandringerne i bogkulturen finder sted med en hastighed, som er uset i bogkulturens lange historie. Man kan glæde sig over, at mange igennem lydbøger og e-bøger har fået en lettere og hurtigere adgang til gode bøger. Det er en spændende udvikling at følge.”

Fakta om bogpanelet

Kulturministerens Bogpanel blev første gang etableret i 2014 for at følge udviklingen på det danske bogmarked. Bogpanelet præsenterer hvert år nye tal på udviklingen på bogmarkedet, som følger hele kredsløbet fra titlernes produktion til danskernes læsning. Rapporten ’Bogen og litteraturens vilkår 2022’ udkommer i dag og kan læses her

Læs mere om Bogpanelet og panelets aktiviteter, eller genbesøg specialrapporter og tidligere årsrapporter her

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16