Ny viden om læsning i Danmark

Det tyder på, at nye måder at læse på kan være med til at styrke læselysten hos dem, der normalt ikke køber trykte bøger, viser en ny rapport fra Bogpanelet.

Nyhed
01.03.2023

Rapporten ”Læsning i forandring” ser nærmere på individuelle, sociale og teknologiske forhold, der kan være med til at forklare udviklingen i læsekulturer blandt danskerne.

Rapportens resultater indikerer, at der eksisterer vidt forskellige læsekulturer blandt danskerne, som ser ud til at være påvirket af generation, køn og socialklasse. Fysiske bøger bliver mest købt af personer med lange uddannelser, mens streamingtjenester til lyd- og ebøger i større grad bruges på tværs af uddannelsesniveauer.

Rapporten viser også, at især lydbogen er ved at blive en etableret del af danskernes oplevelse af litteratur, og at abonnementer på streamingtjenester for lyd- og ebøger ofte supplerer køb og lån af trykte bøger fremfor at erstatte køb og lån af bøger.

Endelig tegner rapporten et billede af, at nye genrer og perspektiver i stigende grad er på vej frem, og at danskerne finder nye veje til litteratur og måder at engagere sig i bøger på. Eksempelvis er de yngre læsere mere tilbøjelige til at læse et bredere udsnit af genrer samtidigt med, at sociale medier spiller en stor rolle som kilde til at få inspiration til læsning.    

Rapporten er udarbejdet af Jacob Ørmen, adjunkt ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet.

Læs mere om rapportens resultater her

Fakta om læsning
Den overordnede tendens er, at den danske befolknings læsning er svagt faldende. I 2021 læste 35,6 % af danskerne skønlitteratur ugentligt eller hyppigere sammenlignet med 36,9 % i 2019. Til gengæld vinder digitale formater som lydbøger og e-bøger indpas – særligt hos de yngre aldersgrupper. Desuden er der stor forskel på mænd og kvinders læsevaner. Mænd foretrækker at læse faglitteratur, imens kvinder læser mere skønlitteratur og generelt er hyppigere læsere end mændene.

Fakta om Bogpanelet
Kulturministerens Bogpanel blev første gang etableret i 2014 for at følge udviklingen på det danske bogmarked. Bogpanelet har præsenteret viden og tal om udviklingen på bogmarkedet, som følger hele kredsløbet fra titlernes produktion til danskernes læsning. Rapporten ”Læsning i forandring” er Bogpanelets sidste specialrapport, inden deres beskikkelsesperiode udløber ved udgangen af februar 2023. Herefter vil kulturministeren nedsætte et nyt Bogpanel.

 

 

Yderligere oplysninger

Kulturministeriets pressetelefon: 22 76 51 16